Femeile de la sate, folosite doar la cratiţă şi la vot

6Comentarii
Femeile de la sate, folosite doar la cratiţă şi la vot
Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse a atras atentia aupra faptului ca femeile de la tara sunt folosite, in masura covarsitoare, ca masa de manevra si sunt excluse complet de la luarea deciziilor.

Romancele din mediul rural, desi merg in masa sa voteze, nu participa deloc la luarea deciziilor in comunitate. Aceasta este concluzia unei analize socio-economice privind situatia femeilor din mediul rural, realizate de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse între Femei si Barbati.

Potrivit cercetarii, femeile din zona de vest nu sunt deloc active. În toate cele 3 judete din aceasta zona, procentul neparticiparii la deciziile din comunitate este de 100%. Nu numai ca nu participa la deciziile privind soarta comunitatii, dar nici nu sunt membre în asociatii, comitete, comisii sau partide politice. Cu toate acestea, femeile din zona de vest a tarii participa în numar foarte mare la vot. În fiecare judet din aceasta regiune, femeile au declarat ca participa la vot în procent de 100%. Aceasta situatie nu numai ca nu este singulara, dar poate fi usor generalizata pentru restul regiunilor.

Singurul judet unde exista o participare activa este Cluj. Femeile de aici se implica prin participarea la sedintele de partid, la organizarea diferitelor sarbatori, la constructia sau reparatia edificiilor din comuna. In ceea ce priveste informarea, romancele din mediul rural sunt destul de retinute. O treime din femeile intervievate au declarat ca nu folosesc nici un fel de mijloc de informare. Pentru cele interesate sa stie mai mult, televizorul este mjlocul de informare preferat. Femeile din mediul rural fac apel destul de rar la presa scrisa, iar de internet nu nici poate fi vorba. In pofida acestei situatii, peste 50% din femeile intervievate si-au manifestat interesul pentru a obtine mai multe informatii cu privire la drepturile de care beneficieaza pe piata muncii, fiind totodata interesate sa obtina informatii privind modalitatile de a demara o afacere sau informatii privind sanatatea reproducerii. Pentru obtinerea acestor date sunt preferate materialele informative si punctele de informare din cadrul autoritatilor locale.

Majoritatea cåstiga mai putin de 500 lei pe luna

In ceea ce priveste puterea economica a romancelor de la tara, ancheta a confirmat ca acestea se afla sub pragul saraciei. Astfel, majoritatea femeilor au venituri lunare sub 500 RON. Singura exceptie este regiunea de vest a tarii, unde media veniturilor lunare variaza între 500 si 1.000 RON. Situatia profesionala la nivel national reflecta faptul ca femeile care traiesc la tara se angajeaza mai ales ca functionare publice, asistente medicale si sociale, precum si in agricultura si învatamânt. In ceea ce priveste asumarea responsabilitatilor domestice, acestea cad mai ales în sarcina femeilor.

Astfel, în judete precum Botosani, Bacau, Suceava sau Vaslui, femeile sunt responsabile cu treburile gospodariei în proportie de 98%. Cercetarea a fost realizata in perioada ianuarie-februarie 2008, pe un esantion de 1.046 de femei cu vârsta cuprinsa între 18-55 ani.

Sursă: Gardianul6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor