Faţa sălbatică a naturii surprinsă de vânătorii de tornade

Reactualizat la:
3Comentarii
Faţa sălbatică a naturii surprinsă de vânătorii de tornade
Vântul puternic începe să urle anunţând venirea unei tornade. Grindina începe, cad bucăţi de gheaţă mari cât o portocală, iar enorma pâlnie a tornadei apare la orizont.  | Video

Aşa îşi vestesc sosirea cele mai puternice furtuni de pe pământ, care aduc cu ele dezastru şi prăpăd indiferent de zona unde se dezlănţuie. Pentru cei mai mulţi vederea priveliştea unei tornade apropiindu-se reprezintă viziunea iadului pe pământ, dar pentru câţiva o asemenea experieză reprezintă întruchiparea paradisului. Aceştia sunt vânătorii de tornade, o specie rară de aventurieri a căror plăcere maximă este să urmărească tornadele şi să le surprindă în desfăşurare.
Imaginile surprinse de fotografii Mike Hollingshead şi Eric Nguyen demonstrează că tornadele pot fi în acelaşi timp splendide şi ucigătoare. Vânătorii de tornade, cei care nu se dau înapoi de la a străbate chiar 800 de kilometri pe zi în speranţa că vor găsi tornada „cea mare”, sunt de fapt oameni cât se poate de diverşi: de la cercetători şi oameni de ştiinţă, până la jurnaliştii de la posturile locale, care se întrec care să anunţe primul venirea furtunii şi la iubitorii de adrenalină.

Până la 800 de tornade se produc anual în Statele Unite, marea lor majoritate în preeriile din vestul ţării, zonă pe care vânătorii de tornade au poreclit-o „aleea tornadelor”. Aici tornadele sunt favorizate de condiţiile meteorologice specifice regiunii, caracterizate de o presiune atmosferică constant scăzută care atrage umiditatea, prezenţa curenţilor calzi veniţi din Golful Mexicului care se întâlnesc aici cu curenţii de aer rece şi uscat proveniţi din Munţii Stâncoşi şi cei de aer cald şi uscat din deşerturile din vest.

Tornade

Aceşti curenţi contradictorii produc apariţia unor imense mase de aer care se rotesc cu viteză foarte mare, numite supercelule. O masă noroasă specifică, foarte întunecată, începe să se formeze, iar atunci când aceasta atinge pământul se naşte tornada, care poate atinge şi viteze de peste 500 km/h. Vânătorii învaţă repede să citească toate aceste semne prevestitoare. Norii impozanţi de tip cumulus anunţă că vremea pune ceva la cale, dar imaginea care le dă cele mai mari speranţe este aceea a unui „zid” de nori furioşi de culoare indigo.

Tornadele pot scoate copacii din rădăcini, ridica în aer maşini ca pe nişte confetti şi pot transforma în ruine oraşe întregi, dar plăcerea vânării lor şi priveliştea creată de natură în starea ei cea mai sălbatică şi mai frumoasă îi va atrage întotdeauna pe pasionaţi şi curioşi.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor