Farmacia din Comlos, cu o traditie de 230 de ani, nu are leac pentru degradare si nepasare

1Comentariu
Farmacia din Comlos, cu o traditie de 230 de ani, nu are leac pentru degradare si nepasare
În condiţiile favorabile privind dezvoltarea economico-socială a comunei Comloşu Mare în secolul al XVIII-lea a fost asigurată şi asistenţa medicală şi farmaceutică. Prin decrete (patente) imperiale s-a stabilit în aşezările mari din Banat să existe medic şi farmacie. Farmaciştii puteau avea numai acele localităţi în care exista medic şi de cele mai multe ori medicul era şi farmacist, pregătindu-şi singur doctoriile.

Nu se ştie cine a fost primul medic din Comloş şi perioada de timp în care a activat. Primul medic cunoscut cu studii superioare de specialitate şi examen de „rigoroza”(licenţă) care-i dădea dreptul să practice legal, a fost dr. Nathan Schiller, evreu din Moravia stabilit în Comloş pe la 1860. În matricolele bisericeşti privind decedaţii la rubrica cauza morţii apare numele său. El era medic raional deservind şi comunele din jur: Comloşu Mare, Grabaţ, Gottlob, Vizejdia, Seleuş (azi Nakovo, Serbia) şi Lunga cu o populaţie totală de peste 20.000 de locuitori. Dr. Schiller a decedat la 1895 şi a fost înmormântat în micul cimitir evreiesc de la marginea satului (în stânga drumului spre Gottlob).

Dr. Michael Klein a profesat între anii 1895-1906, după care dr Karol Szendy. În timpul războiului, acesta din urmă s-a ocupat şi de spitalul organizat la Clostăr pentru refacerea soldaţilor din armata austro-ungară răniţi în lupte. Din 1918 a funcţionat mulţi ani ca medic dr. Georg Aczel care a fost medic militar în timpul războiului.

În 1780 printr-o patentă imperială s-a aprobat funcţionarea farmaciei din Comloş. Primul farmacist menţionat de documentele vremii apare doar la 1830, Ludwig Seymann. Acesta a vândut farmacia în 1850 familiei Augustin. Locul farmaciei era într-un imobil situat pe o stradă în colţul nemţesc. Familia Augustin a mutat-o însă în centru localităţii vav de Conacul Nacu, în locul unei berării. Acolo a funcţionat până în anul 2000. În anul 1902 farmacia a fost cumpărată de Franz Schiffmann (1877-1949), „Marele binefăcător al comloşenilor”. În 1953 farmacia precum şi locuinţa proprie a familiei Schiffmann au fost preluate de stat. Din 1990 farmacia de stat a mai funcţionat 10 ani, după care a fost lăsată în părăsire, clădirea degradându-se pe zi ce trece. În prezent mai există şi mobilierul original dar fără să fie folosit. Singurul moştenitor şi urmaş al familiei Schiffmann din Comloş, prof. Dr Otto Aczel(1927-2010) nu a revendicat imobilul. De zece ani în Comloş funcţionează însă alte două farmacii private.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor