Fără junk-food în şcoli!

Fără junk-food în şcoli!
O pungă de chips-uri are mare trecere în faţa unui copil şi dacă este însoţită şi de o băutură carbogazoasă bine îndulcită, nici o mâncare gătită nu o poate egala în preferinţele micuţilor.

Se ştie că de ceva vreme elevii şi chiar copii de grădiniţă nu prea mai mănâncă sănătos, că de gustări sănătoase nici nu mai poate fi vorba, mai ales atunci când mama e foarte ocupată şi îşi neglijează puiul în ceea ce priveşte hrana de zi cu zi. Nu trebuie să generalizăm, dar nici să ne facem că nu vedem ceea ce bagă în gură copilul nostru, preţ de patru-şase ore cât stă la şcoală, pentru sănătatea căruia suntem direct răspunzători. Chiar şi la nivel de ţară, mai marii de la Bucureşti s-au gândit că ar trebui să ia măsuri urgente, astfel că Parlamentul României a aprobat Legea privind interzicerea băuturilor carbogazoase, a produselor de patiserie, a hamburgerilor şi a hotdog-ilor din chioşurile amplasate în curţile şcolilor sau aflate în imediata lor apropiere. Decizia a fost considerată ca fiind una mai mult decât binevenită. Anul şcolar a început de puţin timp dar legislaţia nu este nici pe departe încă pusă în aplicare. De ce se întâmplă totuşi acest lucru? Pentru că modificările nu au fost publicate încă în Monitorul Oficial al României. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, prin purtătorul de cuvânt Cornel Petroman, inspector general adjunct, ne-a declarat că „până la această oră nu s-a realizat nici un control în această privinţă, dar după ce legea va fi publicată vom lua şi noi atitudine”. Rămâne să avem puţină rabdare şi vom afla cum se aplică noua lege anti junk-food în teritoriu. Deocamdată, spre deliciul celor mici, chioşcarii se mai pot bucura ceva vreme de vânzările realizate în şcoli.
Direcţia de Sănătate verifică verificările
Ca la fiecare început de an şcolar, medicii din unităţile de învăţământ au ceva mai multă treabă. Cu toate că nu e posibil să îţi înscrii copilul la şcoală fără un set de analize complex făcut şi completat apoi pe un formular tipizat de către medicul de familie, precum şi cu un istoric al sănătaţii viitorului elev sau preşcolar, medicii din grădinţe sau şcoli inspectează zilele acestea fiecare clasă pentru a fi totuşi siguri că starea de sănătate a celor înscrişi nu are de suferit. Niciodată nu ştii de unde poate apărea o epidemie nedorită. Aşa că, dragi elevi, aveţi grijă la unghiuţe, la batistuţe şi bineînţeles la podoaba capilară care trebuie să fie bine spălată şi pregătită pentru controlul anual. Misiunea e una de uzură, se defăşoară constant în fiecare an dar se dovedeşte, în acelaşi timp şi foarte utilă pentru sistemul de învăţământ şi colectivităţile unde cei mici îşi vor desfăşura studiul. După ce ei îşi vor încheia misiunea, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş vor veni să verifice tirajul epidemiologic efectuat. „Noi abia de săptămîna viitoare vom începe controlul în unităţile de învăţământ, până atunci însă medicii şcolarişti trebuie să-şi termine treaba. Cu siguranţă dacă ei constată, de exemplu, că unul dintre elevi are simptome de hepatită, îl vor trimite acasă şi vor lua măsurile necesare pentru a nu se transmite virusul şi mai departe. La final noi vom face un raport final, asta pe la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, la nivel de judeţ. Atunci vom putea spune care este starea de igienă şi sănătate a elevilor şi a celor care merg la grădiniţă la nivel de judeţ.”, ne-a declarat Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor