Fântână medievală în centrul Timişoarei

12Comentarii
Fântână medievală în centrul Timişoarei
O fântână datată ca fiind construită în secolele XV – XVI a fost descoperită în curtea Castelului Huniade din Timişoara (în prezent, sediul Muzeului Banatului), după ce în urmă cu câteva săptămâni, arheologii timişoreni au scos la iveală ruinele unui donjon medieval. 

După ce la sfârşitul lunii mai arheologii de la Muzeul Banatului au descoperit un turn medieval în curtea interioară a castelului, iată că acum au mai dat de o construcţie interesantă: o fântână încă funcţională, construită cel mai probabil la sfârşitul Evului Mediu. „Fântâna are 4 m adâncime şi un diametru de 2m 30, însă ea se îngustează în adâncime. Fântâna are mâl, deci este posibil să fie ceva mai adâncă. În interior, izvorul este activ, pentru că am încercat să o golim dar se reumple imediat”, a spus arheologul Zsuzsana Kopeczny, unul dintre responsabilii de proiect.

Fântâna avea cu siguranţă un rol strategic, pentru că furniza apă cetăţii. Acest lucru era esenţial mai ales în caz de asediu”, explică prof. Alexandru Rădulescu. Arheologii timişoreni ştiau de existenţa unei fântâni în interiorul castelului din izvoare scrise, însă nu cunoşteau exact locaţia acesteia. Iniţial, se aşteptau să fie în altă parte, însă acolo au descoperit ruinele turnului medieval, probabil construit în aceeaşi perioadă ca şi fântâna. La sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, fântâna a fost folosită pentru sistemul de paratrăznet al clădirii şi a fost acoperită, însă nu s-au păstrat evidenţele acelor lucrări de intervenţie, aşadar apariţia fântânii în acea locaţie a fost o surpriză. În prezent au loc cele mai ample săpături de salvare care au avut loc vreodată în curtea Castelului Huniade.

Este foarte bine că aceste lucrări se fac acum, este însă păcat că nu s-a început mai devreme, am fi ştiut mult mai multe despre planurile castelului şi despre etapele pe care acesta le-a parcurs”, a spus prof. Alexandru Rădulescu, unul dintre coordonatorii proiectului. În prezent în Castelul Huniade se fac lucrări de consolidare, dar se pregăteşte şi proiectul de restaurare a întregii clădiri, iar arhitecţii vor stabili cum vor putea folosi aceste ruine şi în scop turistic. Vă reamintim că în urmă cu câteva săptămâni, în curtea interioară a fost descoperit un turn medieval, o structură masivă din piatră, cu latura de 11 metri, din cărămidă şi mortar, amplasat în interiorul castelului. El juca atât rol de locuit cât şi rol de refugiu în cazul unui asediu.

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timişoara a fost cercetat sistematic abia din 2007. Au mai existat cercetări în 1903, cu ocazia lucrărilor de consolidare a clădirii, când au fost, descoperite prima dată ruinele castelului medieval de secol XIV, iar apoi în 1980, arh. Alexandru Rădulescu a făcut sondaje în curtea interioară şi în „Sala de Marmură”, dezvelind zidurile de cărămidă datând din secolele XIV-XVI. Începând de acum 2 ani, în paralel cu lucrările de consolidare şi restaurare a Castelului Huniade, s-au demarat şi cercetările arheologice atât în jurul castelului cât şi în curtea interioară.

Alexandra Pleşa12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor