1 Decembrie la Faget

De corinaeva
Anul 1918 reprezinta în istoria poporului român anul triumfului idealului national
Anul 1918 reprezinta în istoria poporului român anul triumfului idealului national
Pentru toţi românii, ziua de 1 Decembrie 1918 a fost o zi astrală. A fost ziua în care un vis secular devenea realitate. Pentru făgeţeni drumul spre Alba Iulia nu a fost un marş triumfal pentru că la sfârşitul anului 1918 s-au confruntat două lumi.

Una, constituită în cea mai mare parte din reprezentanţii autorităţilor maghiare şi ai comunităţii evreieşti din Făget, se afla în agonie şi acţiona în disperare de cauză. Cealaltă, formată din reprezentanţii populaţiei majoritare, era insuficient organizată şi se manifesta anarhic sub impulsul acţiunilor vindicative al celor întorşi de pe front cu un mare orizont de aşteptare şi al celor care, rămaşi acasă, au simţit greutăţile războiului şi umilinţa unor autorităţi ce acţionau discreţionar de parcă puterea lor era veşnică. Confruntarea a fost dramatică, cu episoade de-a dreptul tragice, cu 22 români morţi la Făget, 14 la Susani, 5 la Jupani, 2 la Breazova etc. În memoria acelor evenimente tragice şi pentru a marca importanţa realizării României Mari, şi în acest an, la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget vor avea loc un complex de manifestări: Semnificaţia zilei de 1 Decembrie – prezintă Huzoaica Florina, cls. a IX-a A, Unirea Banatului cu România – prezintă prof. Lupşa Gabriel, Moment artistic (cântece şi poezii) – prezintă elevii claselor V-VIII, Participarea făgeţenilor la Marea Unire – prezintă prof. dr. Tomoni Dumitru, Scenetă: „S-a întâmplat în Ardeal” – prezintă elevii claselor VII-VIII coordonaţi de prof. Vernic Similia.

„Este ziua noastră, a tuturor românilor. 1 decembrie 1918 a fost momentul de referinţă de la care istoria României a însemnat un destin unitar pentru întreg poporul român. Vom marca și noi, printr-o serie de evenimente, această importantă zi. La mulți ani, România!” a spus Marcel Avram, primar Făget.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

Făget.
TION.RO

Search in Făget

Filtrare cautari

Contacteaza-ne
Adrese utile