Facturile la intretinere atarna greu in buzunarele timisorenilor

28Comentarii
Facturile la intretinere atarna greu in buzunarele timisorenilor
Listele cu cheltuielile aferente lunii decembrie, afişate de asociaţiile de proprietari din Timişoara, sunt pline de restanţieri. Majorarea substanţială a preţului gigacaloriei, creşterea preţului la apă, dar şi majorarea TVA de la 19 la 24% au urcat valoarea întreţinerii cu peste 50%.

Toate aceste majorări au crescut substanţial valoarea întreţinerii. „Vorbim de o majorare de cel puţin 56% a sumelor plătite, faţă de iarna trecută. S-a majorat preţul gigacaloriei, a mai crescut preţul la apa furnizată de Aquatim. Nu trebuie să uităm că şi valoarea taxei pe valoarea adăugată a crescut de la 19 la 24%. Toate acestea se simt în valoarea facturilor”, ne-a declarat Petru Olariu, împuternicit Comitet Director în cadrul Federaţiei Asociaţilor de Locatari din Timişoara (FALT)

Numărul restanţierilor la întreţinere este în creştere, cel mai probabil trendul crescător se va menţine şi în perioada viitoare. Cei mai mulţi locatari care „uită” să-şi plătească datoriile la utilităţi apar, de obicei, în ultima lună din an. „În decembrie sunt întotdeauna mai mulţi restanţieri. Sunt sărbătorile, oamenii cheltuiesc mai mult la magazin şi rămân în pană de bani. În anii trecuţi, după o lună plăteau şi suma restantă. Anul acesta au fost mai mulţi, nu cred că sumele cheltuite de Crăciun sunt de vină. De această dată, facturile mai mari şi salariile reduse sunt de vina… Sper să nu avem probleme la plata facturilor. Deocamdată avem fond de rulment”, ne-a declarat Liuba Grubacov, vicepreşedintele unei asociaţii de proprietari din zona Calea Aradului. „Vecinii fac faţă tot mai greu sumelor tot mai mari, cei mai afectaţi sunt pensionarii. Interesant, ei sunt şi cei mai buni platnici. Întotdeauna când primesc pensia îşi drămuiesc banii şi cei pentru întreţinere îi găseşti puşi pe masa din sufragerie, sub vază”, a mai menţionat Grubacov.

Cel mai mult în suma plătită pentru întreţinere, contează valoarea facturilor către Colterm. Valoarea gigacaloriei a crescut de la 162 la 252 de lei. Salvarea majorităţii asociaţiilor este dată de plata anticipată a 40% din valoarea facturilor, în perioada de vară, respectiv plata diferenţei de 60% în perioada de iarnă. În acest fel, efortul financiar este distribuit pe cele două sezoane.

Exemplele sumelor plătite de asociaţiile din Timişoara sunt grăitoare asupra majorărilor substanţiale. Datele FALT arată că, spre exemplu, pe strada Mureşan nr. 53, în decembrie 2009 valoarea facturii asociaţiei la căldură era de 2068 de lei în 2009 şi a urcat la 3807 lei în decembrie 2010. Pe bd. Gheorghe Lazăr nr. 13 suma plătită la Colterm a urcat de la 2701 lei la 3996 lei, iar pe str. Salciei de la 1702 la 3089 lei. Pentru un apartament de dimensiune medie, cu suprafaţa medie de 50 – 60 mp, pe strada Salciei s-a plătit pentru decembrie 2009, 206 lei, iar întreţinerea pe decembrie 2010 va scoate din buzunarul proprietarului suma de 376 de lei. Pe Gheorghe Lazăr, în decembrie 2009 locatarii au plătit 212, iar acum întreţinerea se ridică la 287 de lei. Un alt exemplu este un bloc de pe strada Mureşan, unde întreţinerea a urcat de la 218 lei, în decembrie 2009, la 332 lei în decembrie 2010.

M. Hoster28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor