Expoziţie şi lansări de carte

„Cred că pot spune că, de acum, Muzeul Cetăţii Oradea s-a născut”, a afirmat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, la dublul eveniment care a avut loc vineri, în sala multifuncţională a Cetăţii.

Publicul a asistat la vernisajul expoziţiei „Cetatea Oradea – de la arheologie la restaurare” şi la lansarea cărţilor “Rogerius-Carmen miserabile”, “Oradea barocă” a tinerei doctorande Agata Chifor şi “Oamenii cetăţii şi nopţile lor albe” a jurnalistului orădean Dimitrie Bălan.

Reintră în circuit

Prima parte a manifestării a fost dedicată prezentării descoperirilor arheologice începute în urmă cu 15 ani. “Prin aceste eforturi de cercetare şi desoperire arheologică demarate în 1991 şi până în prezent, Cetatea reintră în conştiinţa Oradiei ca un nucleu în care se întâmplă periodic câte un eveniment cultural”, afirmă Dumitru Noane, şef Serviciu administraţie în cadrul Administraţiei Cetăţii. Expoziţia cuprinde aproximativ 5% dintredescoperirile făcute şi cel mult 20% din piesele restaurate.

Evenimentul a fost onorat şi de viceprimarul Mihai Groza, care a ţinut să mulţumească întregii echipe care lucrează la acest proiect de revigorare a sitului, dar şi celor trei protagonişti care, prin lucrările lor, au adus o mare contribuţie istoriei oraşului. “Suntem în acest perimetru devenit tradiţional pentru noi, oamenii, iar inaugurarea celor trei cărţi, scrise cu dăruire şi multe ore de muncă şi cercetare care sunt dincolo de ce îmbracă coperta, se îmbină într-un mod fericit cu prezenţa elementelor arheologice”, susţine Groza.

„Carmen miserabile”

„Carmen miserabile” este un proiect mai vechi a oamenilor muzeului, în dorinţa de a reaminti orădenilor meritele călugărului Rogerius în descrierea realităţilor urbei orădene la începutul secolului XIII. Lucrarea Agatei Chifor prezintă barocul orădean, “lucru mai mult decât necesar, prin viziunea unui om tânăr, care vine cu o altă optică asupra oraşului său”, după cum apreciază omul de cultură Mircea Bradu.

Celor douã lucrãri li se alătură cartea lui Dimitrie Bălan. “Concentrată în reportaje remarcabile în care veţi cunoaşte în timp nu doar oamenii din paginile acesteia, ci şi realităţile contemporane. Feudalismul, barocul, cu oamenii cetăţii, fac aproape o carte comună”, conchide Mircea Bradu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor