Expoziţie de icoane în spaţiu neconvenţional

1Comentariu
Expoziţie de icoane în spaţiu neconvenţional
Timişoara – Cei trei studenţi la teologie care ne-au invitat astăzi la Mall, la vernisajul expoziţiei lor de icoane pe sticlă, s-au ţinut de cuvânt şi ne-au încântat, şi anul acesta, cu o colecţie de excepţie.

Alexandru Ion Ardereanu şi Daniel Adrian Hadade, studenţi în Timişoara, şi George Giurgiu, student în Cluj, precum şi preotul Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, ne-au vorbit despre importanţa icoanei, în general, dar şi despre semnificaţia aparte pe care o are ea în viaţa tinerilor teologi. Icoanele au fost realizate pe sticlă, folosindu-se o tehnică specifică centrului Nicula, regăsindu-se, la unele dintre ele, şi şnurul împletit, care este o prezenţă statornică a icoanelor centrului de lângă Gherla. Cele 30 de icoane vor rămâne pe simeze, în holul mall-ului, o lună, timp în care pot fi achiziţionate prin intermediul lui Etno Art, de la demisol, la preţuri ce variază între 160 şi 220 RON (preţ care include şi adausul magazinului).

La vernisaj au participat feţe bisericeşti din oraş dar şi numeroşi invitaţi sau simpli iubitori de frumos, care au dorit să afle mai multe despre icoană, ca obiect şi ca suflet. Tinerii artişti ne-au adus aminte de vremurile când icoanele se pictau cu pensule realizate din păr de pisică neagră, iar izvoadele, modelele după care se realizau contururile, erau ţinute sub lacăt, cu mare grijă, de călugări, şi erau scoase la iveală din când în când, pentru realizarea unei noi generaţii de icoane.

Astăzi, oricine poate picta icoane, atât lucrările predecesorilor cât şi materialele necesare fiind la dispoziţia oricui. Cu toate acestea, şi vechile centre ale realizatorilor din ţară s-au păstrat, unul dintre ele rămânând zona Nicula, unde arhidiaconul Ilarion nu doar că duce mai departe tradiţia dar strânge şi învăţăcei în jurul lui. De aproape o jumătate de secol, el păstrează şi foloseşte motivul lui Isus cu viţa de vie sau pe cel al Maicii Domnului Plângătoare – motive regăsite şi pe simezele expoziţiei de astăzi. Prin intermediul maicii Tomaida, de la Timişeni, Şag, şi studenţii care au expus, de azi, noua serie de icoane au ajuns la învăţăturile legate de pictura pe sticlă ale arhidiacolului de la Nicula. Unul dintre ei, George Giurgiu, ne-a declarat: „De mic copil am fost atras de icoane. Mi-a plăcut desenul religios, mă atrăgeau mai ales felicitările de Paşte pe care era chipul Mântuitorului. Iar acum mă mândresc cu faptul că am fost ucenicul maicii Tomaida din Timişeni”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor