Experţii ruşi prezic dezintegrarea Moldovei

Experţii ruşi prezic dezintegrarea Moldovei
MOLDOVA – Potrivit unui studiu realizat de un grup de politologi ruşi şi intitulat „Lumea din jurul Rusiei: 2017“, Republica Moldova va fi împărţită între România şi Ucraina.

Republica Moldova este un stat în curs de dispariţie, fără nicio şansă de a se afirma ca stat independent pe viitor, iar către anul 2017 se va afla în centrul unei dispute legate de împărţirea moştenirii istorice între Ucraina şi România. Aceasta este concluzia studiului intitulat “Lumea din jurul Rusiei: 2017. Conturul unui viitor apropiat”, elaborat de un grup de experţi ruşi, citat de agenţia de presă Info-Prim.

Autorii nu au exclus izbucnirea unui conflict armat în Transnistria, nicio extindere a Alianţei nord-atlantice spre Est, prin aderarea Ucrainei, Georgiei şi Moldovei. Autorii cred că în fostul spaţiu sovietic concurenţa dintre Rusia şi SUA se va acutiza, în primul rând, din cauza politicii americane de includere a Ucrainei în NATO şi a tentativelor Statelor Unite de a rezolva problema statelor nerecunoscute doar în favoarea Moldovei şi a Georgiei.

Planurile de soluţionare a acestei chestiuni prin metode de forţă pot conduce la un conflict direct între Rusia şi Georgia (puţin probabil, totuşi), dar şi cu Moldova, odată cu desfăşurarea de trupe ruseşti pe teritoriul nerecunoscutelor republici şi a acuzaţiilor la adresa Moscovei de ocupaţie sau anexare a lor, se afirmă în raportul citat.

În acelaşi timp, autorii constată o degradare continuă a CSI şi afirmă că mult mai corectă este formula „fosta URSS” decât „fostul spaţiu sovietic”. Liderul grupului care a realizat studiul, Serghei Karaganov, directorul adjunct al Institutului Europa al Academiei Ruse, este singurul rus inclus în clasamentul celor 100 cei mai influenţi intelectuali ai lumii, alcătuit de revistele “Foreign Policy” (SUA) şi “Prospect” (Marea Britanie). Începând din 1991, Karaganov este membru al Consiliului pentru politica externă al Ministerului rus de Externe, iar din 1993 – membru al Consiliului de pe lângă preşedinţia rusă şi al Consiliului consultativ de pe lângă Consiliul de securitate al Rusiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !