Experienta soldatilor din Banat, prezentata la Trieste cu ocazia zilei de 1 Decembrie

De Marcel Hoster
1Comentariu
Experienta soldatilor din Banat, prezentata la Trieste cu ocazia zilei de 1 Decembrie
© foto: Muzeul National al Banatului
Timișoara va reprezenta România în cadrul manifestărilor organizate de Consulatul General al României la Trieste, în Italia, dedicate aniversării zilei de 1 Decembrie. O expoziție realizată de specialiștii Muzeului Național al Banatului va prezenta experiența soldaților români din armata austro-ungară în Primul Război Mondial, inclusiv pe frontul italian.

Muzeul Național al Banatului prezintă în Italia expoziția „Voluntarii Marii Uniri. Ardeleni, bănățeni, crișeni, maramureșeni și bucovineni în armata română în anii Primului Război Mondial”, în cadrul evenimentelor organizate de Consulatul General al României la Trieste cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Expoziția va fi vernisată la Muzeului Războiului pentru Pace „Diego de Henriquez” din Trieste, miercuri.

Acțiunea își propune să prezinte experiența militarilor de naționalitate română în cadrul armatei austro-ungare, implicată pe diferite fronturi din mai multe zone europene. Marele Război, Primul Război Mondial sau Războiul care a pus capăt păcii, cum a fost denumit de-a lungul anilor, a constituit unul din cele mai importante evenimente ale secolului trecut. Declanșarea sa a determinat o puternică manifestare a naționalismului care a dus la ură și fanatism. Pentru mărirea efectivelor armatelor s-a prelungit durata serviciului militar obligatoriu și au fost mobilizați toți cei apți să poarte arme. Economia s-a profilat în funcție de necesitățile militare, au apărut arme noi, unele din ele cu mare putere de distrugere. Pe măsură ce războiul s-a prelungit, resursele s-au împuținat afectând atât starea psihică a combatanților cât și populația de la orașe și sate. Treptat, unul din fenomenele caracteristice care s-a manifestat în rândurile militarilor armatei austro-ungare care aparțineau naționalităților a fost cel al noncombatului, a trecerii la inamic și opțiunea pentru voluntariat, pentru a lupta împotriva foștilor camarazi.

Expoziția realizată de Muzeul Național al Banatului surprinde toate aceste realități istorice. Cele 15 panouri care au fost realizate de muzeografii bănățeni surprind în imagini evenimente, ceremonii, protagoniști atât în plan individual cât și în plan colectiv, documente din arhive, hărți grafice și materiale apărute în publicații periodice. Sunt zece teme cuprinse în cadrul expoziției-eveniment: Românii în armata austro-ungară în anii Primului Război Mondial; Impactul intrării României în război asupra românilor înrolați în unitățile militare austro-ungare; Primul Corp al voluntarilor români din Rusia; Festivitățile organizate la Iași cu prilejul sosirii în România a primului eșalon de voluntari; Voluntarii pe frontul de la Mărășești; Legiunea română din Italia; Legiunea transilvăneană din Franța; Corpul voluntarilor din Siberia (1918-1920); Voluntari români în armata americană și canadiană. Participarea lor la luptele de pe frontul francez; Voluntarii Marii Uniri în memoria contemporanilor și a urmașilor.

La Trieste mai sunt expuse Drapelul de la Darnița; manifeste emise de puterile Antantei și adresate militarilor armatei austro-ungare; un steag tricolor românesc utilizat în cadrul manifestațiilor naționale de la Timișoara în 1918; fotografii din 3 august 1919 care ilustrează sosirea trupelor române in Timișoara; asignate emise la Timișoara în anul 1919; trunchiul de copac adus de pe frontul Primului Razboi Mondial, mai exact de pe platoul Doberdo aflat la 40 de km de Trieste, de către Regimentul 61 Infanterie Timișoara al armatei Austro -Ungare; arme albe utilizate în anii Primului Război Mondial; o ploscă ceramică pentru apă, realizată la aniversarea a 10 ani de la Marea Unire.

Expoziția este una itinerantă, va putea fi vizitată începând cu 30 noiembrie și va rămâne în Italia până pe 7 ianuarie.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor