Excursie în Serbia: Ce puteți vedea aproape de Timișoara, de-a lungul Timișului

De Adrian Panduru
8Comentarii
Excursie în Serbia: Ce puteți vedea aproape de Timișoara, de-a lungul Timișului
© foto: Adrian Panduru/Tion
Dacă urmezi cursul râului Timiș ai multe de văzut. O incursiune pe cursul apei care curge prin cel mai vestic județ al țării și dincolo de el poate fi o idee de evadare la final de săptămână. Sârbii au și ei multe de arătat, de la meșteri populari la galerii de pictură naivă, o fabrică de bere mai „nouă” cu câțiva ani decât cea din Timișoara și plimbări cu catamaranul în locul unde Timișul se varsă în Dunăre…

Proiectul Eco Timiș promovează turismul ecologic în Banat. Practic, aveți oportunitatea de a descoperi Banatul străbătând Valea râului Timiș, care este repusă în lumină de acest proiect. Vă puteți opri din loc în loc să vedeți diferite atracții turistice, dar și pentru pescuit, pentru observarea păsărilor, plimbări cu catamaranul sau cu bicicleta.

Practic, turul pus la punct printr-un proiect transfrontalier începe din România, cu plecare din Timișoara înspre Reșița și pornind mai departe spre Văliug și Gărâna, urmând tot traseul răului Timiș din munții Semenic, de unde izvorăște, până în punctul său de vărsare în Dunăre, la Pancevo.

Partea sârbă are farmecul și atracțiile ei, pe lângă cursul Timișului poți descoperi biserici ori chiar ateliere și expoziții de artă naivă în locuri unde nu te-ai gândi că le găsești – în sate mici și cochete, situate de-a lungul râului Timiș.

Puteți să mergeți la crescătoria de pește de la Sutjeska, biserica din Secanj, la galeria de artă naivă de la Kovacica, unde găsiți tot felul de minunății realizate de artiști de-ai locului – de la tablouri la scaune pictate sau tot felul de obiecte artizanale. Expozițiile sunt în general cu vânzare, așa că este un prilej numai bun să plecați de acolo cu o amintire hand-made.

Tot în acea zonă puteți da și de meșterul care face viori și a cărui casă este un adevărat muzeu, cu obiecte realizate manual. Ultima încăpere este atelierul lui, pe care îl puteți vizita, și unde meșterul vă explică cum face viorile „să sune” cu ajutorul prietenilor lui papagali, care stau în colivii, în încăpere, și îi dau gama cea mai bună pentru reglarea acestor instrumente.

Nu cumva să ratați o vizită la Baranda, unde pășiți direct în mijlocul platourilor de filmare. Baranda este un fel de Hollywood sârbesc, unde te poți plimba printre diverse decoruri, de la interiorul unui bar western la străzi cu piețe din timpuri demult apuse și magazine în care se vindeau pălării ori tabac sau alte produse asociate vremurilor pe care le mai vedem prin peliculele în alb și negru. Puteți înnopta la Opovo, iar la Pancevo puteți vizita fabrica de bere, unde puteți servi și un prânz copios, puteți vizita clădirea fabricii, iar ca să „se așeze” mâncarea puteți lua catamaranul la o plimbare din Timiș până în Dunăre. Nu durează mult…

Scopul final al proiectului Eco Timiș va fi vizibil în vara anului 2019 – platforma Eco Timiș. Ghidul proiectului este realizat în România și în Serbia, în trei limbi. Pe ambele părți turiștii vor putea vedea traseele pentru drumeție și ciclism, locurile de observare a păsărilor, locurile de pescuit sportiv, locurile pentru plajă, de unde pot porni în plimbări cu catamaranul, ambarcațiune care a fost o achiziție și în România și în Serbia. În România, catamaranul va fi plasat pe lacul Surduc, în timp ce în Serbia se fac plimbări pe Timiș, întrucât râul este navigabil pe tot parcursul său în această țară. Vor putea fi desfășurate și activități de canotaj, supravegheate de experți.

„De asemenea, am achiziționat și biciclete atât pentru România, cât și pentru Serbia, iar turiștii se vor putea bucura de ele în mod gratuit. Vom organiza, ca asociații aflate în organizarea proiectului, plimbări cu catamaranul, drumeții, expediții pe biciclete. Încercăm să promovăm, prin acest proiect, această nouă formă a turismului ecologic”, a spus Suzana Stoianovici, formator în proiectul Eco Timiș.

În timpul implementării proiectului, Valea râului Timiș a fost cartografiată, în acest proces urmărindu-se identificarea zonelor virgine de pescuit sportiv și belvedere, a traseelor naturale de drumeție și cicloturism. Infrastructura acestor locații este îmbunătățită cu mobiliar urban care constă în coșuri de gunoi, bănci, mese, umbrare, observatoare de păsări, podețe, indicatoare și panouri informative.

În partea română vor fi puse la dispoziția turiștilor un catamaran care va funcționa pe lacul Surduc, 12 canoe care vor fi folosite gratuit pe râul Timiș și pe lacul Surduc și 30 de biciclete care vor fi împărțite în diferite locații.

Au fost create pagini web pentru platforma turistică www.eco-timis-network.eu, ghidul turistic www.ecotamis.rs și desfășurarea proiectului www.eco-tamis.com.

Eco Timiș (Tamiš) este un proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Interreg IPA CBC Romania-Serbia în valoare totală de 901.814,55 euro. Acest proiect a luat naștere la inițiativa a patru organizații (Centrul de voluntariat și mișcarea de conservare a naturii Pančevo, Camera de Comerț și Industrie Pančevo, Asociația Miltonia Timișoara și Asociația pentru promovarea și dezvoltarea turismului în județul Timiș) care s-au unit într-un parteneriat în vara anului 2017.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor