Evaluatorii au decis: un metru patrat de apartament in Timisoara costa 983 de euro

De Marcel Hoster
15Comentarii
Evaluatorii au decis: un metru patrat de apartament in Timisoara costa 983 de euro
© Tion: Evaluatorii au decis: un metru patrat de apartament in Timisoara costa 983 de euro
Începând cu luna decembrie a acestui an, România are un nou indice al valorii proprietăţilor imobiliare care, teoretic, ar trebui să reflecte extrem de fidel valoarea de pe piaţa de specialitate. Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) a lansat primul indice imobiliar bazat pe valorile de piaţă estimate de evaluatorii autorizaţi, iar Timişoara e, din nou, în top.

Începând din 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația, conform Standardelor de Evaluare, să raporteze în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România. Deci, teoretic, aceste raportări ar trebui să reflecte cel mai fidel preţurile de pe piaţa imobiliară.

În luna decembrie, ANEVAR a emis în premieră valoarea acestui indice, care reflectă valoarea mediană a locuinţelor noi şi vechi din oraşele reşedinţă de judeţ, nu preţul efectiv al tranzacţiilor. Datele arată că în trei oraşe din 41 analizate valorile proprietăţilor au scăzut. Conform evaluărilor, cele mai mari valori înregistrate sunt în Cluj, cu 1.048 euro/mp, Bucureşti, cu 1.018 euro/mp, Timişoara cu 983 euro/mp, Constanţa cu 897 euro/mp şi Iaşi, cu 887 euro/mp. Totuşi, calculat pe sectoarele din Bucureşti, valorile de piaţă ale apartamentelor din Bucureşti sunt mai mari decât în marile oraşe din ţară. Astfel, conduc Sectoarele 1 şi 2, urmează Clujul, Sectoarele 3 şi 4, respectiv Timişoara.

ANEVAR gestionează Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), cu peste 96.000 de rapoarte de evaluare efectuate în cadrul procesului de creditare în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor