Eurovision 2008, ca Mamaia 1986

Reactualizat la:
Eurovision 2008, ca Mamaia 1986
O piesă postată pe mai multe bloguri şi forumuri redeschide discuţia cu privire la originalitatea melodiei care ne va reprezenta la concursul de la Belgrad.

Piesa „Pe-o margine de lume“, compusă de Andrei Tudor şi interpretată de Nico şi Vlad Miriţă, reprezentanţii României la Eurovision, este din nou suspectă de plagiat, de data aceasta după o melodie românească, scrisă de Valentin Munteanu şi interpretată de Cornelia Vorvoreanu la Festivalul Mamaia 1986, potrivit unei postări de pe site-ul youtube, preluată pe mai multe bloguri şi forumuri.

Andrei Tudor, compozitorul piesei, spune că melodia lui Valentin Munteanu este foarte frumoasă, însă e diferită de piesa sa. „Ceea ce pare asemănător e, de fapt, un procedeu care se numeşte model-secvenţă şi care se foloseşte în muzică de la Bach încoace. Liniile melodice ale celor două piese sunt total diferite, deşi înlănţuirea armonică este asemănătoare, iar acest lucru se întâmplă deoarece există puţine structuri armonice, care se folosesc în toată muzica din lumea asta, de la cea clasică la pop“, a declarat Andrei Tudor. „Însă lumea poate să mai caute piese asemănătoare, poate găsesc ceva până la concursul de la Belgrad“, a adăugat el.

 

 

O nouă comisie de analiză?

Dacă vom primi o sesizare în acest sens, probabil că vom cere din nou ajutorul comisiei permanente de specialiş ti din UCMR, care a analizat şi suspiciunile legate de presupusul plagiat după piesa lui David Bustamante“, a declarat Ioan Duma, managerul de proiect al selecţiei naţionale pentru Eurovision.

Imediat după finala selecţiei naţionale pentru Eurovision, piesa „Pe o margine de lume“, compusă de Andrei Tudor, a trezit suspiciuni că ar fi un plagiat după melodia „La magia del corazon“, interpretată de cântăreţul spaniol David Bustamante. Televiziunea Română, organizatorul selecţiei, a solicitat o analiză din partea unei comisii de specialişti, care a constatat că acuzaţiile de plagiat sunt nefondate.

O petiţie cu 10.000 de semnături

Pe de altă parte, o petiţie on-line, care a adunat peste 10.000 de semnături, a fost trimisă la EBU, organizatorul concursului, pentru a analiza presupusul plagiat. Iniţiatorul acestei petiţii, trimisă organizatorului concursului în data de 29 februarie, aşteaptă un răspuns de la EBU.

„Dacă nu primesc un răspuns până mâine (azi – n.r.), îi voi contacta telefonic pe reprezentanţii EBU pentru a afla dacă au iniţiat o anchetă referitoare la sesizarea noastră şi în ce stadiu se află. De asemenea, le voi comunica şi noua suspiciune de plagiat care planează asupra piesei «Pe o margine de lume»“, a declarat pentru „Evenimentul zilei“ Chiril Bădică, iniţiatorul petiţiei on-line. Totodată, acesta a precizat că nu are nicio legătură cu lumea muzicală sau cu vreunul dintre cei implicaţi în concurs. „Nu fac parte din lumea muzicală, nu îi cunosc pe concurenţi decât de la televizor. Sunt un fan al concursului, am observat nedreptatea care li s-a făcut celor din trupa suedeză Biondo şi am luat atitudine“, a precizat Bădică.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !