Eticheta vă fereşte de un produs stricat

Eticheta vă fereşte de un produs stricat
Atunci când vă faceţi cumpărăturile, este bine să vă uitaţi cu mare atenţie la etichetele aplicate pe produse sau pe ambalaj. Acestea vă pot oferi detalii utile în ceea ce priveşte produsul, care vă pot ajuta să vă protejaţi sănătatea.

E vorba despre informaţii cu privire la termenul de garanţie, firma producătoare, dar şi ingredientele pe care le conţine preparatul. Reprezentanţii Autorităţii Nationale pentru Protecţia Consumatorului precizează ce informaţii trebuie să se regăsească, potrivit legii, pe etichetă sau pe ambalajul unui produs.

Dacă acestea nu conţin toate indicaţiile necesare, e mai bine să renunţaţi să-l mai cumpăraţi decât să vă treziţi că ajungeţi la spital pentru că preparatul era expirat. Orice produs trebuie să aibă inscripţionate pe etichetă sau pe ambalaj următoarele informaţii: numele şi adresa fabricantului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului (în cazul produselor din import, trebuie să se înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România); data durabilităţii minimale exprimată sub forma „a se consuma de preferinţă înainte de …” sau „ a se consuma, de preferinţă până la data de…” , sau, în cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, data limită de consum (termenul de valabilitate) exprimată sub forma „ expira la data de …” (data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi anului).

De asemenea, de pe etichetă nu trebuie să lipsească locul de origine sau provenienţă al produsului, cantitatea netă în cazul produselor preambalate, condiţiile de depozitare şi de folosire, concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2%, lista ingredientelor, instrucţiunile de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a produselor. Toate menţiunile de pe etichete trebuie să fie scrise în limba română, fără a exclude însă prezentarea lor şi în alte limbi.

Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene. Dacă găsiţi în rafturile magazinelor produse care nu au trecute pe etichete aceste informaţii, puteţi face reclamaţie la OPC.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor