Energia nucleară şi hidro, alternativă la gaz

Energia nucleară şi hidro, alternativă la gaz
Gerul năpraznic din ultimele zile a afectat şi livrările de gaze naturale ale gigantului rus Gazprom către clienţi. Una dintre ţările afectate este şi România, care importă din Rusia 40 la sută din necesarul său de gaze.

Dacă autorităţile române ar fi fost însă mai responsabile în ultimii ani, alimentarea cu energie a ţării ar fi putut să depindă într-o mai mică măsură de presiunea gazului din conductele ruseşti.

Necesarul de energie al României este acoperit de 3 mari furnizori. Termoelectrica asigură 60 la sută din energie, iar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica furnizează 30, respectiv 10 la sută din necesar. Combustibilii folosiţi de Termoelectrica sînt cărbunele, gazele naturale şi păcura. În ultimii ani, ponderea centralelor care folosesc gazele pentru producerea energiei a crescut sensibil.

Motivul a fost faptul că, spre deosebire de celelalte două tipuri de combustibil, centralele pe gaz nu necesită investiţii majore. În cazul Nuclearelectricii, lucrările la Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă ar fi trebuit să fie finalizate în martie 2006. Punerea în funcţiune a acestui reactor a fost amânată însă până la începutul anului 2007.

După inaugurarea şi a celui de-al doilea reactor, Cernavodă va furniza peste 20% din necesarul de energie electrică a României, urmînd ca ponderea să crească la 30 la sută în anul 2011, cînd va fi dat în folosinţă şi reactorul 3. În ce priveşte Hidroelectrica, estimările specialiştilor arată că în momentul de faţă este folosit numai 50 la sută din potenţialul hidroenergetic al ţării.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor