Elveţia în conflict cu vecinii

Elveţia
Elveţia
GENEVA – Cunoscută mai ales drept ţară a băncilor, dar şi a scandalurilor legate de strictul secret bancar, Elveţia pare a intra acum într-un nou conflict cu vecinii europeni. Cauza? Sistemul fiscal foarte atrăgător pentru cei cu venituri mari.

De ce au ales personalităţi precum Michael Schumacher sau Tina Turner să se mute în Elveţia? În afara peisajului alpin, un argument foarte important îl constituie taxele reduse pe care cei cu venituri mari trebuie să le plătească.

Iar cea mai recent strămutată vedetă pe meleagurile elveţiene este starul francez al muzicii rock, Johnny Hallyday. Acum, cheltuielile lui Johnny Hallyday par a se fi redus considerabil – de la milioanele pe care le plătea anual în Franţa, va plăti doar o sumă fixă, proporţională cu valoarea proaspăt achiziţionatei sale proprietăţi din satul Gstaad.

Roger Seifritz este directorul de turism din Gstaad. El declară că venirea lui Johnny Hallyday este o bună sursă de venit pentru satul său. “Îi primim cu braţele deschise pe exilaţii pe motive financiare, dar nu avem chiar aşa de mulţi aici. Din totalitatea banilor încasaţi de la comunitatea locală, numai trei procente vin de la cei mutaţi aici”, spune directorul de turism din Gstaad.

În contrast cu liniştea din satul Gstaad, Franţa este însă în fierbere. Johnny Hallyday este un simbol al muzicii franţuzeşti. Iar taxele sunt o temă fierbinte de dezbatere a viitoarei campanii electorale. Unii politicieni francezi au acuzat deja Elveţia că, prin această politică taxelor reduse, nu fac altceva decât de a îşi prăda vecinii.

În Zurich, capitala financiară a Elveţiei, Stefan Kux este directorul departamentului pentru dezvoltare economică a regiunii. Nu pare impresionat e argumentele politicienilor francezi. “Vecinii noştri sunt Franţa, Germania, Italia şi Austria. Iar toate aceste ţări au taxe şi impozite mari. Astfel, noi profităm de pe urma lor”, spune Stefan Kux.

“În acest fel, toată lumea ştie că Elveţia are un excelent regim al fiscalităţii. Şi mulţumesc Comisiei Europene şi politicienilor francezi pentru reclama gratuită făcută Elveţiei.” Impozitele şi taxele puse vedetelor sunt însă doar o parte a unei controverse mai ample. Cantoanele elveţiene îşi stabilesc singure nivelul taxelor pentru afaceri.

Iar în unele cantoane aceste taxe sunt foarte mici. Acest lucru a atras ca un magnet numeroşi investitori. Google, Kraft, IBM sau Pfizer sunt doar câteva dintre marile firme care şi-au deschis birouri în Elveţia. Randy Knaflic este director de resurse umane la centrul Google deschis aici în anul 2004.

El spune că “din punctul de vedere al unei companii multinaţionale, a fost foarte avantajos să venim aici, unde taxele sunt atât de mici. Iar asta ne ajută să găsim uşor personal.” “Primii care vin sunt specialiştii în calculatoare din ţările vecine, care plătesc în ţările lor impozite de 40 – 50 la sută din venit.” Această politică a deranjat însă Comisia Europeană, care a declarat, prin ambasadorul său în Elveţia, că vede taxele reduse drept subvenţii incorecte pe plan european. Elveţienii au replicat însă, spunând că nu există nici o înţelegere cu Uniunea Europeană pe această temă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor