Elevii din Timis – atrasi spre scolile profesionale. Li se ofera bursa, camin gratuit si un loc de munca

De Adrian Panduru
Elevii din Timis – atrasi spre scolile profesionale. Li se ofera bursa, camin gratuit si un loc de munca
Învățământul profesional nu are atât de mulți adepți pe cât ar avea nevoie marile firme, dar, totuși, de la reînființarea sa (anul școlar 2012-2013) este pe un trend ascendent, cel puțin în unele școli, care se promovează în rândul copiilor și al părinților și le oferă elevilor unele avantaje, burse sau locuri de muncă.

La Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I Timișoara li se oferă elevilor o bursă de 400 de lei pe lună, cazare în căminul școlii și posibilitatea de a se angaja la firmele cu care unitatea de învățământ are parteneriate. Asta dacă elevii sunt serioși și au abilități în acest sens ori, cel puțin, sunt dispuși să învețe. Aici, cererea din partea elevilor este în creștere.

„Creșterea, zic eu, este datorită faptului că am făcut o promovare foarte extinsă în tot județul, am fost în toate școlile și am prezentat oferta. Pe perioada celor trei ani de școală copiii primesc o bursă de 400 de lei, 200 de la Guvern, 200 de la agentul economic. Noi le oferim cămin gratuit, avem o cantină pe care o vom inaugura în două săptămâni, care a fost practic reconstruită. Această creștere am realizat-o și mergând prin școli și convingând părinții din mediul rural, care nu prea au posibilități, unii copii nu au susținere din partea părinților. Noi le oferim și cazare și posibilități de angajare, cu salarii de la 1.700 de lei în sus. Avem parteneriate cu șapte firme germane, cu una elevețiană, care țin la program, la ținută. Programul este controlat și lucrurile merg bine. Copiii sunt și motivați, dacă, de pildă, fac 10 absenșțe nemotivate pierd bursa. Firmele vor elevi serioși. Este un format de școală profesională cu avantaje și de-o parte și de cealaltă. Și copilul este încurajat, ponderea practicii cu teoria e bine gândită, se pune accent mare pe activitățile practice, pe meserie”, a spus profesorul Gheorghe Bloancă, directorul Colegiului Tehnic Energetic Regele Ferdinand I Timișoara.

Școala Ferdinand s-a autorizat pe o meserie nouă – mecanic operator comandă numerică, care duce spre robotică, linii de tehnologie moderne. Agentul economic, timp de trei ani, verifică elevul, dacă este serios, harnic, dacă are abilități și poate să-l angajeze.

Inițial, Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I Timișoara a avut două clase și 80 de înscriși pentru următorul an școlar. Au cerut și li s-a aprobat cea de-a treia clasă, unde acum mai sunt 3-4 locuri disponibile. La acest colegiu elevii se pot califica și în meseria de electrician aparate și echipamente electrice și energetice sau electromecanic utilaje și instalații industriale.

„Copiii vin. Formatul acesta de clase este încurajant”, a mai spus Bloancă.

În Timiș, în acest an, sunt 700 de locuri disponibile în școlile profesionale. După prima etapă de înscriere au fost ocupate 409 și au rămas libere 291. Cei mai mulți dintre elevii care s-au înscris au făcut-o la calificarea bucătar (28 de locuri, toate ocupate, la diverse școli din județ), electrician, electromecanic utilaje și instalații industriale, confecționar articole din piele și înlocuitori – toate locurile disponibile ocupate. Nu au așa mare trece calificările de operator fabricarea și prelucrarea polimerilor (3 locuri din 28 ocupate, într-o primă etapă de înscriere), mecanic agricol (8 locuri ocupate din 56), zidar, pietrar, tencuitor (4 locuri ocupate din 28) sau strungar (7 locuri ocupate din 28) ori tinichigiu sau vopsitor auto (un loc ocupat din 28).

În învăţământul profesional cu durata de 3 ani, admiterea se realizează în 3 etape. Etapa I a fost organizată în perioada 13 iunie 2016– 20 iulie . Etapa a II-a se va desfășura în perioada 16 august – 31 august 2016. Etapa a III-a se va desfășura în perioada 1 septembrie – 7 septembrie 2016.

În anul școlar 2015-2016, în Timiș, în învățămîntul profesional de stat și particular au fost 914 elevi înscriși în clasa a IX-a și 692 în clasa a X-a, ceea ce arată o creștere de la un an la altul. Învățământul profesional de trei ani a reînceput în Timiș în anul școlar 2012-2013. Școlile de arte și meserii au fost deființate, la nivel național, începând cu anul școlar 2009-2010.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor