Elevii de clasa a VIII-a susţin proba de limba română din cadrul admiterii la liceu

1Comentariu
Elevii de clasa a VIII-a susţin proba de limba română din cadrul admiterii la liceu
Elevii de clasa a VIII-a susţin, astăzi, prima dintre cele două probe scrise din cadrul admiterii la liceu, cea de limba şi literatura română, urmând ca pe 12 mai să susţină proba la matematică.

Elevii care au învăţat în limba maternă vor susţine şi o a treia probă, la această disciplină, pe 6 mai. Examenele pe care le vor susţine zilele următoare elevii de clasa a VIII-a înlocuiesc tezele unice

După proba de limba si literatura română, vor fi examinaţi elevii care au învăţat în limba maternă, pe 8 mai, iar pe 12 mai este programată proba la matematică. Există şi o perioadă specială de evaluare, pentru elevii care au ratat primul tur de examene, aceasta fiind între 25 mai şi 2 iunie.

Profesorii supraveghetori şi cei care vor corecta lucrările vor fi aleşi din personalul şcolii.

Subiectele vor fi secrete şi, potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, trebuie “să fie formulate după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea în 120 de minute”.

Potrivit metodologiei aprobate, admiterea la liceu se va face tot prin repartizare computerizată. Anul acesta, media de admitere la liceu va fi calculată ţinând cont de media de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50%, media notelor obţinute în clasa a VII-a la tezele unice, pondere 25%, şi media notelor obţinute la probele din clasa a VIII-a ce înlocuiesc tezele unice. Din anul şcolar 2010-2011,  media de admitere la liceu se va calcula în funcţie de media de absolvire a gimnaziului, pondere 50%, şi media la probele susţinute în clasa a VIII-a în locul tezelor unice.

În vederea derulării repartizării computerizate, în perioada 17-24 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a, împreună cu părinţii şi diriginţii lor, vor completa fişele de înscriere la liceu. Elevii pot opta pentru licee dintr-un singur judeţ. Dacă aleg să înveţe la licee din alt judeţ decât cel în care au terminat gimnaziu, ei vor completa fişele de înscriere în centre special organizate în acest scop.

Pe 2 iulie va avea loc repartizarea propriu-zisă, iar până pe 3 iulie unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu foştii lor elevi admişi la liceu şi lista cu locurile în liceu rămase disponibile.

Tezele cu subiect unic au fost introduse la iniţiativa fostului ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău. Primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din anul şcolar 2006-2007, când, sub formă de proiect-pilot, tezele au durat 50 de minute şi au fost simple lucrări semestriale de clasă.

La începutul anului 2009, ministrul Ecaterina Andronescu a avansat posibilitatea de a modifica admiterea la liceu, prin revenirea la formula examenelor organizate de aceste unităţi de învăţământ, după numeroasele nemulţumiri manifestate de părinţi, elevi şi profesori faţă de tezele unice, criticate pentru că nu ar fi reflectat nivelul real de pregătire al elevilor.

În cele din urmă, însă, Ministerul Educaţiei nu a făcut decât să înlocuiască tezele unice cu probele la limba română, matematică şi, după caz limba maternă, renunţând astfel doar la disciplina istorie/geografie şi la susţinerea verificărilor şi în timpul clasei a VII-a, nu doar a VIII-a.

Sursa: Newsin1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor