Elevii claselor I-IV, obligaţi să cumpere manualele gratuite

Reactualizat la:
6Comentarii
Elevii claselor I-IV, obligaţi să cumpere manualele gratuite
La începutul noului an şcolar, părinţii au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a achita manualele copiilor, oferite gratuit de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Elevii claselor I-X , învăţământ obligatoriu, potrivit legislaţiei în vigoare, primesc gratuit toate manualele şcolare, mai puţin materialele auxiliare, precum culegeri sau caietele speciale. Această regulă însă nu este respectată peste tot, fiind încălcate cu bună-ştiinţă reglementările legislative. La Şcoala Generală Nr. 97 din sectorul 4 al Capitalei, toţi elevii claselor I-IV au fost obligaţi de către învăţătoare să-şi plătească manualele puse pe bănci, încă din prima zi de şcoală. Este vorba despre manualele de Limba română, Matematică şi Cunoaşterea mediului, manuale pentru care părinţii au plătit aproximativ 54 de lei (Matematică -17 lei, Limba română – 16,5 lei, Cunoaşterea mediului – 17 lei). “În prima zi de şcoală, copilul a venit acasă cu un bileţel pe care erau trecute preţurile manualelor. Ştiam că sunt gratuite, dar am crezut că s-a schimbat ceva şi nu m-am mai gândit de ce trebuie să le plătesc. După câteva zile , am început să ajut copilul să îşi facă lecţiile, iar când am deschis cartea, am observat că pe prima pagină scrie că acest manual aparţine Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi se distribuie gratuit elevilor, deşi eu îl plătisem. La numai câteva zile de la plata cărţilor, mi s-au cerut bani pentru zugrăvirea clasei de către comitetul de părinţi şi iar nu am înţeles de ce nu s-a zugrăvit în vacanţă sau de ce trebuie să plătesc eu. Copiii ăştia nu au nici o facilitate, nici o gratuitate, se pare, şi totuşi primele 10 clase sunt obligatorii pe banii mei”, a declarat R.P., părintele unui elev de clasa a II-a al Şcolii Generale Nr. 97. Referitor la sesizările mai multor parinţi, directorul unităţii de învăţământ, Damian Tudora, ne-a confirmat că, neprimind manuale de la Ministerul Educaţiei, copiii au fost obligaţi să le achite la valoarea de piaţă. “Am primit doar 37 de exemplare din fiecare materie, deşi noi am făcut comandă integrală, constând în 130 de manuale din fiecare materie. La fel s-a întâmplat şi în anii trecuţi, aşa că elevii nu au mai avut din anii anteriori de returnat manuale şi nici noi nu am mai avut ce să le dăm copiilor la începutul acestui an.
Problema a apărut în momentul în care fosta conducere a şcolii, primind în fiecare an manuale în proporţie de 100%, nu le-a mai cerut elevilor înapoi, aşteptându-se ca şi acum să primim toate manualele, lucru care nu s-a mai petrecut. Nu puteam face discriminari, să dăm doar câtorva elevi manuale gratuite şi celorlalţi să le cerem bani. Probabil, cu aceeaşi situaţie s-au confruntat şi alte şcoli, nu numai la noi e o problemă. Învăţătorii nu au nici o vină, după părerea mea, trebuiau să îşi facă treaba şi nu aveau după ce să predea, aşa că au cumpărat manualele
”, a precizat Tudora Damian , directorul şcolii.

Elevii primesc cărţi noi la toate disciplinele în clasa I
Robertina Oprea, învăţătoare la clasa a II-a, a confirmat spusele directoarei: “Anul acesta am primit 6 manuale din fiecare materie pentru o clasă de 25 de elevi. Nu mi-au ajuns nici măcar să dau câte un manual fiecărui copil. Noi nu avem nici manuale vechi, deoarece la clasa a III-a, cu seria trecută, am procedat la fel. Eu nu văd nici rolul manualelor alternative, atât timp cât nu pot să îmi aleg ce manual este potrivit cel mai bine clasei mele. Eu îl cer, dar nu primesc nimic, nu pot cumpăra unul şi apoi să îl trag la xerox. Am înştiinţat părinţii, încă de la sfârşitul anului trecut, că s-ar putea să cumpărăm manualele, bănuind că şi anul acesta ne vom confrunta cu aceeaşi problemă”. Purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat: “Noi am dat un set de 37 de manuale la toate disciplinele. Problema este cum au fost împărţite deoarece, conform datelor pe care le avem, cel puţin 7 seturi de manuale trebuiau să fie la fiecare clasă. Restul de manuale se redistribuie de la un an şcolar la celălalt, manualele noi revenind elevilor doar în proporţie de 20%. Contează câte au preluat din anii trecuţi, în funcţie de aceste date noi înaintăm comanda la edituri. S-a produs o ruptură undeva, nu li s-a mai cerut elevilor să returneze manualele şi astfel au ajuns în situaţia asta. Noi distribuim manuale noi în proporţie de 100% doar la clasa I, sau în cazul schimbării programei şcolare, restul se retipăresc şi sunt completate cu cele returnate de elevii din anii precedenţi. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de probleme în alte şcoli, este pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva, după informaţiile noastre.

Sursa: Gardianul.ro6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor