Ehegartner despre Rosia Montana: PNL nu se opune proiectului, dar nici nu il putem accepta in actuala forma

De B.A.M
7Comentarii
Ehegartner despre Rosia Montana: PNL nu se opune proiectului, dar nici nu il putem accepta in actuala forma
Senatorul PNL de Timişoara Petru Ehegartner tocmai s-a întors de la Roşia Montană, unde, susţine el, nu s-a întâlnit cu „talibanii” niciunei tabere, ci cu oameni ai locului. Liberalul nu se opune proiectului de exploatare a aurului şi argintului din zonă, însă declară că în actuala formă prezentată Parlamentului nici nu se poate pune problema ca proiectul să primească vot favorabil.

Ehegartner a adoptat o parte din poziţia companiei Roşia Montană Gold Corporation şi spune că singura şansă pentru ca zona să se dezvolte stă în cantităţile enorme de aur şi argint din zonă.

„Am vrut să văd cu ochii mei care este situaţia de acolo pentru că s-au aruncat o serie de informaţii în spaţiul mediatic care sunt cel puţin exagerate şi îmbrăcate într-o haină exclusiv politică. (…) Oamenii de acolo sunt extrem de naturali. Ei cer dreptul de a munci. Poveştile care sunt aruncate sunt emise de oamenii care nu cunosc realităţile de acolo”, a spus senatorul PNL.

În opinia lui, există multă dezinformare aruncată de „talibanii” ambelor tabere şi de aceea a preferat să nu se întâlnească nici cu angajaţi ai RMGC şi nici cu reprezentanţi ai ONG-urilor din zonă. În schimb, povesteşte Ehegartner, s-a întâlnit cu arheologul-şef şi geologul şef din zonă, care i-au furnizat o serie de date legate de acest proiect.

„Până acum, acel investitor a făscut lucruri remarcabile pentru oamenii de acolo. Şi sub aspect patrimonial, această companie a făcut foarte multe investiţii, pe care noi acum le invocăm ca piedici împotriva acestei exploataţii. Compania a creat aproximativ 500 de locuri de muncă în acest moment. Nu se poate face agricultură, zootehnie în acea zonă. Eventual exploataţii forestiere, dar acestea sunt şi mai nocive decât exploatarea pe bază de cianuri. Este paradoxal ca într-o zonă în care bogăţia naturală abundă să constatăm că oamenii din acea zonă trăiesc într-o sărăcie lucie. Sunt argumente suficiente şi împotriva exploatării, dar ar fi bine ca această poziţie să fie luată de oameni după ce au văzut situaţia la faţa locului”, a mai spus Ehegartner.

Deşi în urma informaţiilor primite, senatorul liberal de Timişoara se declară în favoarea deschiderii exploataţiei de acolo, el susţine că în actuala formă a proiectului nici nu se pune problema ca el să primească vot favorbail. Astfel, liberalii cer ca proiectul să primească, în primul rând, avizul Ministerului Mediului, iar apoi să fie eliminate toate articolele care nu respectă Constituţia sau sunt la limita prevederilor constituţionale.

Mai mult, liberalii nu au nicio problemă cu redevenţa pe care o va primi Statul Român şi care s-ar ridica la aproximativ 600 de milioane de dolari din exploatare – Ehegartner cerând ca această sumă să fie acordată în natură – şi ar ajunge la un total de 2,3 miliarde de dolari din impozite şi taxe.

De asemenea, Ehegartner mai cere ca o parte din banii obţinuţi de Stat în urma exploatării zăcămintelor de acolo să fie redirecţionaţi exclusiv pentru acea zonă, pentru finanţarea unor proiecte concrete de infrastructură.

„Ne plângem de sărăcie, dar trebuie să facem ceva. Doar prin crearea de locuri de muncă putem ieşi din sărăcie. (…)Toate aceste resurse exploatate înseamnă o creştere a puterii Statului Român”, a concluzionat senatorul PNL.

În ceea ce îi priveşte pe protestatarii din Piaţa Unirii din Timişoara, Petru Ehegartner a declarat că nu ar avea o problemă să vorbească cu ei, însă a precizat că deciziile de o asemenea importanţă nu se vor lua niciodată la presiunea străzii.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor