Economia timişeană a traversat un an destul de greu în 2009

Economia timişeană a traversat un an destul de greu în 2009
Vremuri grele pentru firmele bănăţene. Conducerea Camerei de Comerţ Timişoara a făcut, marţi, o radiografie a anului economic, a problemelor cu care mediul de afaceri s-a confruntat dar şi a rezultatelor şi neîmplinirilor din acest an.

Din punct de vedere economic, anul 2009 a stat sub semnul crizei mondiale profunde care a debutat în 2008, a anunţat Menuţa Iovescu, directorul general al CCIAT. Începutul de an a fost marcat de o continuare a blocajelor financiare, o lipsă acută de lichiditate pe piaţă, o scădere drastică a comenzilor şi contractelor economice şi totodată o reducere masivă a posibilităţilor de creditare.

Camera de Comerţ Timişoara a avut ideea lansării unui Barometrul economic, un chestionar adresat membrilor CCIAT în lunile ianuarie şi februarie. Rezultatele sondajului au fost destul de dure. În primul rând, membrii instituţiei au anunţat o scădere pentru aceste luni de aproximativ 45-50% la comenzile şi contractele ferme faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008.Din luna martie situaţia s-a ameliorat puţin, scăderea fiind de doar 20- 25% în medie. Totuşi, lipsa de lichiditate a afectat în continuare mediul de afaceri. Motivele care au stat la baza situaţiei existente s-au referit de repatriere a unor capitaluri, diminuarea posibilităţii statului de a-şi onora obligaţiile faţă de sistemul privat (având ca şi consecinţă neonorarea la timp a facturilor), fluctuaţiile cursului monedei naţionale.

Criza a avut efecte asupra activităţii membrilor instituţiei. Situaţia a impus luarea unor măsuri: reorganizări interne, reducerea cheltuielilor şi în primul rind a celor de marketing şi publicitate, retragerea din organizaţii asociative, reduceri de personal şi /sau reducerea salariilor, renunţarea la unele obiecte de activitate şi reorientarea spre altele.

Cel mai important succes din activitatea CCIAT a fost recuperarea celor două sedii ale instituţiei, printre care şi cel central, din Piaţa Victoriei, în urma unei sentinţe a CEDO.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor