Economia mondială la cinci ani de la haos

WTC
WTC
La cinci ani de la evenimentele din 11 septembrie, economia lumii arată cu totul şi cu totul altfel, iar pieţele financiare nu vor mai fi niciodată la fel.

Industria mondială beneficiază de mai mult petrol, dar de două ori mai scump. Pe pieţele financiare sunt acum mai mulţi dolari, dar ei valorează mai puţin. Pe planetă sunt mai multe războaie, iar lumea oscilează, în atitudinea faţă de ele, între blazare şi revoltă.

În după amiaza de 11 septembrie 2001, un mesaj transmis de o bancă europeană clienţilor săi notifica atât: URGENT ALERT. Venit la două ore de la primul atentat, mesajul conţine derută, teamă şi o recomandare puternică de vânzare. Nimeni nu ştia ceea ce avea să urmeze. Nimeni nu ştia cu cât vor cădea bursa, dolarul, sau cu cât se va vinde ţiţeiul. Aveau americanii să folosească arma nucleară? La drept vorbind, nici dacă ar fi folosit-o, efectele economice asupra restului lumii nu ar fi fost atât de mari ca doborârea celor două turnuri care simbolizau puterea economică a Americii.

În anul care a urmat, Wall Street a fost de mai multe ori aproape de prăbuşire. În mod ciudat, sau poate organizate în secret de cineva, societăţile rivale de brokeraj au susţinut piaţa care a coborât lent într-un soi de corecţie care a durat cel puţin doi ani. Aşa au evitat falimentul producători de avioane, societăţi de asigurări şi imperii bancare, corporaţii ale căror căderi ar fi prăbuşit apoi totul ca într-un joc de domino.

Dar nu numai America şi-a măsurat pagubele după 11 septembrie. De fapt, întreaga lume a fost afectată, căci cetăţeanul obişnuit dintr-o ţară care n-are legătură nici cu SUA, nici cu terorismul, a ajuns să plătească – de exemplu – dublu pentru benzina pe care o pune în rezervorul maşinii.

La cinci ani după 11 septembrie, producţia lumii a crescut semnificativ, producţia de ţiţei a Irakului este la dispoziţia americanilor, şi totuşi barilul este de două ori mai scump, iar preţul său creşte şi scade frenetic. Aurul şi-a bătut de câteva ori maximul istoric, iar dolarul pare să se îndrepte din nou către cel mai mic nivel, atins, nu pe 12 septembrie 2001, ci pe 30 decembrie 2004.

Înainte de 11 septembrie, analiştii numeau un astfel de fenomen „volatilitate”. Mai târziu, termenul a fost atât de mult folosit, încât a devenit o mască pentru viitoarele prognoze greşite. Pieţele au devenit din ce în ce mai greu de anticipat, iar analizele se bat cap în cap. 11 septembrie 2001 a fost ziua în care teama şi confuzia au devenit un mod de viaţă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor