Dumitru Prunariu la Timisoara: perspectiva unui nou roman in spatiul cosmic e destul de indepartata

De Marcel Hoster
Dumitru Prunariu la Timisoara: perspectiva unui nou roman in spatiul cosmic e destul de indepartata
© Tion: Dumitru Prunariu la Timisoara: perspectiva unui nou roman in spatiul cosmic e destul de indepartata
Perspectivele ca un român să zboare din nou în spaţiul cosmic în perioada următoare sunt extrem de mici, a anunţat Dumitru Prunariu, singurul şi unicul român care a călătorit în spaţiu, la Timişoara. El se află în oraşul de pe Bega pentru a participa la o serie de conferinţe, la nivel naţional, pentru celebrarea a 35 de ani de la zborul său în cosmos. Universitatea de Vest din Timişoara a anunţat instituirea unei burse cu numele cosmonautului.

„Dumitru Prunariu” se va numi una dintre bursele instituite de Universitatea de Vest Timişoara, şi care va fi acordată anual unuia dintre studenţii instituţiei, în colaborare cu o societate comercială timişeană, a anunţat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Sunt 35 de ani de când Dumitru Prunariu a fost în cosmos şi nu ştim când va mai ajunge un român în cosmos. El este deja un bun general, nu doar naţional ci şi internaţional, deţinând şi titlul de Doctor Honoris Causa al UVT. Azi e un moment special, am instituit bursa Dumitru Prunariu, care va fi acordată unui student de la UVT, în parteneriat cu mediul de afaceri”, a declarat Marilen Pirtea.

Deşi numele unei burse se acordă de obicei după o personalitate care a trecut în lumea celor drepţi, Dumitru Prunariu spune, modest, că s-a obişnuit deja cu acest statut de „bun” al societăţii.

„E ceva deosebit că există o bursă la Timişoara cu numele meu, cât sunt în viaţă. După atâţia ani am dovedit că am ajuns să fac bine ceea ce fac, drumul drept este deschis, deci cred că e ceva normal că pot de acum să acorde numele acestei burse. În societatea noastră sunt cartiere şi străzi cu nume de sportivi, mai puţine de oameni de ştiinţă. Eu privesc oarecum detaşat faptul numele meu este acolo pe acea bursă”, a declarat, la rândul său, Dumitru Prunariu.

Un nou român în cosmos, şanse minime

„Dumitru Prunariu a devenit un simbol naţional, cu care trebuie să ne mândrim. Chiar dacă ani de zile a fost „ascuns” de comunişti pentru a nu ştirbi imaginea conducătorilor iubiţi, el a ajuns să fie cunoscut de toată lumea”, spune Alexandru Mironov, celebrul autor TV, de proză, dar şi actual consilier al ministrului Învăţământului.

„Acum 35 de ani am avut mândria să fiu ziarist şi să fiu una dintre cele 30 de persoane care să-l întâmpin pe Prunariu la revenirea sa în ţară. Arăta ca un băieţel scăpat din cosmos. Atunci a venit un telex care spunea: nu vă mai atingeţi de Prunariu, avem doi eroi în ţară si ajunge. A dispărut Prunariu din media, am scris o carte pentru copii despre prezenţa lor pe o capsulă spaţială imaginară, care se numea Prunariu, şi a fost interzisă de cenzură. Am decis să mergem din şcoală în şcoală să anunţăm că avem un român care a fost în cosmos. Am vizitat 300 de locuri. A continuat să fie modest. El e un mare inginer, un important specialist. Gândiţi-vă că el acolo sus a fost într-un bidon, cei de acolo ştiau să repare orice drăcie din modul”, a declarat, la Timişoara, Mironov.

„Un număr de 547 de oameni au ajuns deja în cosmos, ei constiuie vârful de lance al unei specii noi, care se va numi homo cosmicus”, a mai spus Mironov.

Din păcate, acest statut nu va fi prea repede primit de un alt român, a încercat să explice Dumitru Prunariu.

„Ultima selecţie europeană pentru posibilii noi cosmonauţi a avut loc în 2009. Au fost 2.400 de candidaţi, 100 dintre cei mai buni au fost selectaţi pe diferite criterii, au rămas 22, spuma spumelor, iar şase persoane au fost, în final, să spunem pe criterii politice. Criterii politice, adică statele cu contribuţia cea mai mare la susţinerea Agenţiei Spaţiale Europene. Este vorba de un german, un danez, un englez, un francez, şi doi italieni. Doar al cincelea ajunge acum la rând, unii au fost folosiţi încă o dată, pe criterii economice. E necesar să fie reutilizaţi. Niciun român nu a fost testat, România are un acord cu ESA din 2011. Din păcate, noi nu avem un acord cu China, care ar fi o soluţie. ESA are un acord cu China, preventiv viitorii cosmonauţi învaţă chineză. Echipaje internaţionale se mai duc în spaţiu doar cu ruşii. Atunci când am urcat eu în cosmos mergeau acolo în jur de 30 de oameni anual. Acum doar 12 oameni ajung în spaţiu, mai ales pe staţia spaţială. Intenţia Europei este să se colaboreze cu China, după 2020 urmează şi o staţie spaţială chinezească”, a mai declarat Dumitru Prunariu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !