DSP vrea măşti medicale în şcolile timişene

DSP vrea măşti medicale în şcolile timişene
Gripa nouă impune măsuri speciale în şcolile din judeţ. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Horia Vermeşan, a recomandat directorilor din instituţiile de învăţământ să se doteze din timp cu măşti de genul celor purtate de chirurgi.

Măsura are doar caracter de protecţie pentru copii împotriva unei eventuale apariţii a gripei noi. „Am recomandat şcolilor să se doteze cu asemenea măşti ce vor putea fi utilizate rapid dacă apare vreun caz de gripă în colectiv”, spunea Horia Vermeşan. Deocamdată în instituţiile de învăţământ din Timiş nu au fost descoperite asemenea cazuri în urma controalelor şi triajelor epidemiologice efectuate de medicii şcolari. O creştere a numărului de cazuri este aşteptată odată cu apariţia sezonulului rece, în această perioadă posibilitatea de extindere a gripelor sau a viruşilor este mult mai mare. „Dacă apare o epidemie nimeni nu o poate opri, nici medicina modernă nu poate realiza aşa ceva”, a mai spus Vermeşan.

Per total, de la apariţia gripei noi, în judeţul Timiş au fost înregistrate 141 de posibile cazuri, în 80 a fost vorba doar de persoane suspecte a se fi îmbolnăvit, în final au fost confirmate doar 17 cazuri, dintre care un număr de 16 au fost de „import”, era vorba de persoane care s-au întors în ţară din străinătate, majoritatea din ţări europene. Toate cazurile au necesitat internare pe o perioadă de şapte zile, cât şi tratament cu medicamentul deja clasic, Tamiflu. Dacă în una dintre şcoli se va descoperi un număr de trei cazuri de gripă nouă, se va impune închiderea unităţii. Aceasta va rămâne închisă şapte zile, perioadă în care elevii vor fi testaţi din nou. După această perioadă se va face o nouă verificare şi, dacă se obţine avizul DSP, unitatea va fi redeschisă.

Nu au primit banii pe iulie

Tot legat de medicii şcolari, Horia Vermeşan a ţinut să amintească o mare problemă cu care această categorie a personalului medical se confruntă: „Oamenii nu şi-au primit banii pe luna iulie, pe august s-au plătit dar pe iulie nu”. Din această vară medicii din şcoli au fost preluaţi, din punct de vedere administrativ, de către primării. Finanţarea a rămas la minister dar solicitarea de obţinere a fondurilor trebuia făcută de municipalităţi. Chiar dacă nu au primit banii pe iulie, medicii au efectuat triajul epidemiologic. O veste bună e că la nivelul judeţului nu au fost descoperite probleme mari, copiii timişeni sunt sănătoşi!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor