Drumarii ameninţă cu conflictul de muncă

Reactualizat la:
Drumarii ameninţă cu conflictul de muncă
Sindicaliştii de la Compania Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ameninţă cu conflictul de muncă, invocând lipsa unui buget pe 2006 al companiei aprobat de Ministerul Transporturilor, si imposibilitatea negocierii salariilor.

Maria Androne, preşedintele Sindicatului Naţional Profesional al Drumarilor din România (SNPDR), a declarat că este posibil ca în luna februarie cei peste 6.700 de salariaţi ai CNADNR să nu mai iasă în stradă pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, drumurile rămânând astfel necurăţate.

Preşedintele SNPDR a explicat că sindicaliştii au prelungit, până la 31 decembrie 2005 contractul colectiv de muncă, expirat în iulie 2005. La finalul anului trecut, contractul a fost prelungit iar, până la 31 ianuarie 2006 şi, dacă nici până la sfârşitul acestei luni ministerul nu aprobă bugetul, sindicaliştii spun că vor deschide un conflict de muncă.

Maria Androne a declarat că sindicaliştii au cerut ca, în 2006, salariul minim brut în grila de salarizare a companiei să crească de la 330 de lei (3,3 milioane vechi) la 370 de lei (3,7 milioane de lei vechi). Bugetul propus de companie pentru 2006 – de 81,9 milioane de lei (819 miliarde de lei vechi) – ar acoperi cererile sindicale, dar nu se ştie dacă această sumă va fi aprobată.

Androne precizează că 34 la sută din muncitorii din cadrul companiei au salariul minim pe economie. Liderul sindical a afirmat, de asemenea, că nivelul de salarizare al angajaţilor CNADNR reprezintă 65 la sută din salariul acordat în cadrul celelorlalte structuri ale Ministerului Transporturilor.

Androne a precizat că, potrivit statutului companiei şi contractului de concesiune cu Ministerul Transporturilor, plata salariilor se face din venituri proprii, nu din banii de la bugetul de stat. De aceea, sindicaliştii cer bugetul pe 2006 al companiei să fie aprobat în forma propusă, care prevede ca, din veniturile proprii, o anumită sumă să fie cheltuită pentru salarii, adică pentru cheltuielile de personal.

Pe de altă parte, din sursele financiare alocate în baza contractului de concesiune, nu pot fi executate toate lucrările de întreţinere curentă şi periodică a drumurilor naţionale şi europene aflate în administrarea CNADNR, spun reprezentanţii drumarilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor