Doua amenzi de 7.000 de lei, in topul sanctiunilor acordate de Directia Apelor Banat

De Marcel Hoster
Doua amenzi de 7.000 de lei, in topul sanctiunilor acordate de Directia Apelor Banat
© foto: ABA Banat
Mai multe firme și instituții publice care exploatează apele din zona Banatului au primit amenzi sau avertismente pentru modul în care au folosit această resursă. În top sunt două amenzi de 7.000 de lei acordate pentru intrarea cu mașina pe pista de cicloturism de pe malul Begăi.

Au primit în administrare apele, dar nu s-au ocupat de acestea așa cum trebuia. Inspectorii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Banat au efectuat nu mai puțin de 553 de controale tematice la agenții economici care exploatează microhidrocentrale, la cei care extrag agregate minerale, la acumulări, baraje categoria C și D, iazuri de decantare, la firmele și la instituțiile publice care exploatează alimentări cu apă centralizate și stații de epurare. De asemenea, fost controlată și starea de salubrizare a malurilor cursurilor de apă, precum și instituțiile publice care administrează poduri, podețe și subtraversări.

Cum era de așteptat, au fost găsite și numeroase probleme. În urma controalelor au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale. În top se află două amenzi de 7.000 de lei primite de doi șoferi care au urcat cu mașina pe pista de cicloturism. De asemenea, a fost acordat un avertisment pentru extragerea agregatelor minerale din afara perimetrului avizat, 9 avertismente pentru executarea de lucrări (ziduri de sprijin, garduri, podețe, lucrări de barare a cursurilor de apă, depozitare material de umplutură) în albii, pe maluri și în zona de protecție a cursurilor de apă, fără a deține acte de reglementare din punctul de vedere al gospodăririi apelor, 6 avertismente pentru nerespectarea măsurilor dispuse în procesele verbale de constatare anterioare.

„Cetățenii trebuie să înțeleagă că apa este o resursă vulnerabilă și limitată, nu un produs comercial oarecare, de aceea trebuie protejat și apărat ca atare. Legea Apelor trebuie respectată de fiecare și orice abatere, în funcție de gravitatea ei, este sancționată financiar. Amenzile sunt mari, iar cei care nu doresc să se conformeze legii, vor scoate din buzunar minimum 6.500 de lei, mergând până la 25.000 lei, și asta doar pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice amenzile sunt mult mai mari, ele putând ajunge până la 80.000 de lei”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

De asemenea, au fost efectuate și 257 de controale neplanificate privind respectarea actelor de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, controale în urma autosesizării și pentru rezolvarea sesizărilor primite de la persoane fizice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !