Dosarul lui Lascău, mutat de la o instanţă la alta

1Comentariu
Cazul lui Ioan Lascău, fostul şef al Direcţiei de Finanţe Publice Bihor, se află încă pe rolul instanţelor, după doi ani de când a fost reţinut şi trimis în judecată.

Dosarul lui s-a plimbat deja între trei instanţe, iar în momentul de faţă se află din nou pe rolul Tribunalului Braşov, unde a fost retrimis de la Curtea Constituţională. Totodată, Comisia de Cercetare a averilor continuă să facă investigaţii în ceea ce priveşte legalitatea dobândirii bunurilor pe care le deţine. Deocamdată nici aici nu sunt rezultate.

Mutat între trei instanţe

În septembrie 2005, Tribunalul Bihor a dispus scoaterea de pe rol a dosarului şi trimiterea acestuia la Tribunalul Braşov, după ce Ioan Lascău a cerut strămutarea dosarului. În noiembrie 2005, Ioan Lascău invocă excepţia de neconstituţionalitate şi dosarul ajunge la Curtea Constituţională. Fostul şef al Finanţelor Publice a considerat că a fost nedreptăţit deoarece nu a fost citat şi ascultat cu prilejul certificării de către instanţă a înregistrărilor convorbirilor telefonice folosite ca şi probe de anchetatori.

Curtea Constituţională respinge excepţia de neconstituţionalitate şi retrimite dosarul la instanţă pentru judecare. În 27 iunie 2006 însă, Ioan Lascău invocă din nou excepţia de neconstituţionalitate, însă şi de această dată Curtea Constituţională o respinge şi retrimite dosarul la Tribunalul Braşov, unde se află şi acum pentru continuarea procesului.

Reţinut în 2004 pentru corupţie

Procurorii DNA l-au reţinut pe Ioan Lascău, în octombrie 2004, pe când era consilier la Ministerul de Finanţe, fiind acuzat de fapte de corupţie. Potrivit anchetatorilor, Lascău ar fi pretins 18 miliarde de lei unui om de afaceri pentru a-l ajuta la decontarea rapidă a unor lucrări de investiţie realizate de omul de afaceri. În schimbul banilor, Ioan Lascău ar fi promis că intervine pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi de la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor care ar fi putut rezolva ca omul de afaceri să îşi recupereze mai repede banii, iar fostului şef al Finanţelor îi revenea 10% din suma ca trebuia decontată şi care se ridica la circa 185 de milioane de lei.

În urma extinderii cercetărilor, pe vremea când Lascău era în arest, procurorii au stabilit că se mai face vinovat de o infracţiune de luare de mită. Şi anume, în anul 2002, Ioan Lascău ar fi pretins şi primit trei miliarde de lei vechi de la administratorul unei firme, promiţându-i în schimb afaceristului că, în virtutea funcţiei pe care o deţine, nu va dispune şi nici nu va efectua controale financiare la societatea comercială respectivă şi că nu va demara procedura executării silite a datoriilor faţă de bugetul de stat, cu toate că acestea erau scandente. Avere de funcţionar

În timpul anchetei, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii la casele lui Lascău, ocazie cu care au găsit mai multe bunuri pe care fostul şef al Finanţelor nu le putea justifica.

La subsolul vilei din Oradea, anchetatorii au descoperit un seif îngropat în perete, ascuns sub un tablou. În el au fost găsiţi 20.000 de dolari, 8.000 de euro, şapte ordine de plată în valoare de 11 miliarde de lei, nouă cereri de contracte şi constituire de depozite bancare la diverse bănci, un extras de cont pentru certificate de depozit la o bancă, cinci ceasuri de firmă (Emporio Armani, Cadet, Swansenm Seiko).

De asemenea, în autoturismul Mercedes Benz E 220, anchetatorii au găsit un contract de schimb imobiliar autentificat, un contract de garanţie prin depozit bancar şi un contract de depozit colateral. La momentul respesctiv, Ioan Lascău deţinea patru imobile. Cel percheziţionat avea piscină, sală de biliard, jacuzzi, saună, garaj, trei dormitoare, două băi, toate încăperile fiind decorate cu mobilier din lemn masiv, modern. Ca urmare, a fost sesizată Comisia de Cercetare a Averilor, care verifică şi acum averea lui Lascău.

Tot în anul 2004, în luna martie, Ioan Lascău a mai fost urmărit penal de DNA, el fiind acuzat atunci de efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia lui şi pentru utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, însă ulterior a fost scos de sub urmărire şi repus în funcţie şi, la scurt timp, numit consilier pe probleme de preaderare în Ministerul de Finanţe.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor