Dosarul fraudei la referendum in judetul Cluj a inceput cu o amanare. Dumitru Samson: acuzele sunt o gluma

De Bianca Preda
Reactualizat la:
Sursa foto: oradecluj.ro
Sursa foto: oradecluj.ro
Primul termen de judecată în “dosarul fraudării Referendumului în judeţul Cluj” a avut loc vineri la Judecătoria Cluj-Napoca. Instanţa a amânat judecarea cauzei, la solicitarea mai multor inculpaţi, inclusiv a lui Samson Dumitru, sub pretextul angajării de avocaţi.

Fiul vitreg al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, Samson Dumitru, a cerut amânarea procesului pe motiv că trebuie să îşi angajeze un apărător. Acesta a declarat că acuzele care i se aduc i se par “o glumă”.

„Dosarul fiind public, acuzele sunt, unele, eu le consider o glumă, având în vedere că ni se aruncă în cârcă un furt de voturi de 11 voturi după calculele matematice. Instanţa o să-şi spună până la urmă punctul de vedere. Mai mult decât atât nu pot să vă spun. Nu pot comenta nimic din dosar până la finalizarea cauzei, sunt unele lucruri din dosar unde o să vorbesc cu instanţa despre acele chestiuni, despre conversaţiile cu Bogdan Măgureanu. Nu pot să vă spun pentru ce erau banii care apar în interceptările mele cu Bogdan Măgurean. Nu discut aceste aspecte în afara sălii de judecată. Nu cunosc absolut pe nimeni care au fost în sala de judecată. Nu cunosc pe nimeni de la groapa de gunoi. Eu nu am mai avut nicio declaraţie până în momentul de faţă, nu am dat declaraţii procurorilor, probabil voi da în faţa instanţei de judecată”, a declarat Dumitru Samson la ieşirea de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Judecătorii clujeni au solicitat aducerea inculpaţilor absenţi cu mandat de aducere. Instanţa a solicitat informaţii despre situaţia juridică a celor absenţi, inclusiv despre Măgurean Bogdan Cristian, inclusiv prin Interpol.

Nicuşor Ştefan Hanzi, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) Cluj-Napoca, a fost prezent la Judecătoria Cluj-Napoca, unde a recunoscut că a vorbit la telefon cu interlopul clujean Bogdan Măgurean, care i-a cerut să convingă mai mulţi romi să voteze.

“Am vorbit la telefon cu Măgurean Bogdan despre voturi şi pentru asta sunt acuzat. Scopul discuţiei era să duc eu ţiganii la vot, dar eu nu puteam să fac asta, pentru că eram la cântat în ziua aia, am şi dovadă depusă la dosar. Era vorba de câţi vroiau să meargă, nu puteam să oblig pe nimeni. Măgurean mi-a zis ă le ia la ţigani câte-o bere, câte-un mic, nu ne-a oferit bani”, a declarat acesta la ieşirea de la Judecătoria Cluj.

Înregistrările convorbirilor telefonice din acest caz arată, însă, că fiecare rom care a votat multiplu a primit câte 50 de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, Teodor Atanasiu, președinte al organizației PNL Alba, în înțelegere cu Dumitru Samson, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendumul din data de 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani și alte foloase materiale.

Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Teodor Atanasiu, Dumitru Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație) iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin.

„Bogdan Măgurean a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj Napoca iar Dumitru Samson l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Bogdan Măgurean, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Dumitru Samson, constând în bani și alte foloase materiale. Toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Bogdan Măgurean de Dumitru Samson iar, pe de altă parte, Teodor Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu. De asemenea, s-a mai stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Dumitru Samson i-a promis învinuitului Bogdan Măgurean că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Bogdan Măgurean” se arată în comunicatul DNA Cluj.

Inculpatul Samson Dumitru a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, sume de bani (respectiv câte 50 de lei de fiecare) alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1.500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, pe aceleaşi criterii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor