Donatorii de sânge, stimulaţi

Donare de sânge
Donare de sânge
Donatorii de sânge vor primi la cerere şapte tichete de masă în valoare totală de 51.87 de lei, o zi liberă de la locul de muncă şi vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport în comun de la domiciliu la centrul medical, potrivit noilor reglementări în domeniu.

Potrivit noilor prevederi privind drepturile şi obligaţiile donatorilor de sânge, în România, donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată. Cu toate acestea, pentru că cererea de sânge este mare, iar numărul donatorilor este în continuare scăzut, autorităţile sanitare au considerat că este necesar să stimuleze în continuare acest act.

În plus, orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate. Pentru donatorii fideli sunt prevăzute drepturi suplimentare ca, de pildă, să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins. De asemenea, donatorul poate beneficia de un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge. De asemenea, donatorii pot beneficia de tratament gratuit cu fier dacă sunt depistaţi cu deficit sau au sindrom anemic secundar, apărut din cauza donărilor repetate.

În privinţa obligaţiilor, donatorii nu au voie să consume băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înainte de a dona sânge, să respecte intervalul minim legal dintre două prezentări succesive sau programarea făcută de medicul ce face recoltările, programare înscrisă în carnetul de donator. În plus, donatorul trebuie să răspundă onest întrebărilor personalului medical şi celor din chestionarul donatorului, să prezinte un act de identitate la donare şi să aibă un comportament civilizat, respectuos faţă de personalul medico-sanitar.

Mai mult, persoanele care donează sânge trebuie să fie în evidenţa medicilor pentru examenele gratuite anuale, cel radiologic pulmonar, cel cardiologic şi biologic extins, examene care trebuie înregistrate în dosarul de donator. 

Necesarul anual de componente sanguine la nivel naţional este de aproximativ 500.000 de unităţi, potrivit specialiştilor în domeniu.

Singurele unităţi sanitare bucureştene unde se organizează campanii periodice de donare la care participă personalul medical sunt Spitalul Elias, Spitalul Caritas şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Potrivit specialiştilor din transfuziologie, dacă există o recompensă, donatorul este tentat să nu recunoască un act sexual neprotejat, o stare de sănătate proastă ori un comportament la risc (tatuaje, piercing, consum de droguri).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor