Doi ani de cand Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele vesnice. Slujba la catedrala

De Adrian Panduru
10Comentarii
Doi ani de cand Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele vesnice. Slujba la catedrala
© Tion: Doi ani de cand mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele vesnice
S-au scurs doi ani de când Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele veșnice. La Catedrala Mitropolitană din Timișoara va avea loc slujba de pomenire.

Slujba de pomenire la doi ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu va avea loc miercuri, la ora 9, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

„Cu nădejde în mila şi bunătatea lui Dumnezeu, anunţăm că, în ziua de miercuri 28 septembrie a.c., de la ora 9,00, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, se va oficia slujba de pomenire la doi ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Mitropolit Nicolae. Tot cu acest prilej, duminică, 2 octombrie a.c., după Sfânta Liturghie arhierească Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Ioan, însoţit de clericii din Administraţia Centrului Eparhial, de părinţii protopopi ai Timişoarei, de preoţii şi diaconii catedralei, va oficia şi slujba parastasului pentru fostul nostru ierarh bănăţean. Toţi cei care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au iubit pe părintele nostru mitropolit sunt invitaţi la rugăciunile şi slujbele oficiate întru pomenirea lui, prilej prin care vor avea posibilitatea de a-i aduce un pios omagiu şi de a-şi exprima sincera preţuire. Veşnică sa-i fie pomenirea din neam în neam!”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Banatului.

Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 a fost Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. Provenind dintr-o familie preoţească – unchiul său Cornel Corneanu a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatăl, preot la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş, Nicolae Corneanu a urmat cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde a studiat în perioada 1942-1946. După absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 și-a susținut teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.

În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie, în acelaşi an, în Catedrala Episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.

IPS Nicolae Corneanu este primul înalt ierarh care a recunoscut colaborarea cu securitatea. Tot Mitropolitul Banatului a fost cel care i-a deschis uşa Regelui Mihai, în 1997, de Sfintele Paşti. Nicolae Corneanu a fost ales în anul 1992 membru de onoare al Academiei Române și membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost preşedintele de onoare a numeroase fundaţii şi societăţi. I s-a conferit titlul de „cetăţean de onoare” al oraşelor Timişoara, Lugoj şi Caransebeş. În anul 2000 i s-a Oferit ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, conferit de Preşedinţia României.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor