Doctor pediatru: Nu cred ca unui copil ii este mai bine cu trei papusi in brate decat langa parintele lui

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
6Comentarii
Doctor pediatru: Nu cred ca unui copil ii este mai bine cu trei papusi in brate decat langa parintele lui
© Tion
Copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate suferă pentru că nu-i au pe cei apropiați lângă ei. De multe ori, acești copii ajung la gesturi extreme, au chiar și tentative de sinucidere prin înfometare sau prin alte metode. Din păcate, unii copii chiar reușesc să ducă la capăt aceste gesturi extreme. Am vorbit despre acești copii și despre părinții lor plecați în străinătate cu doctorul Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii Timiș, interviu pe care-l puteți vedea, pe larg, și în format video.

La Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara au ajuns adolescenți care au avut tentative de sinucidere, care aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Mihai Gafencu, în calitate de doctor și președinte al Salvați Copiii luptă ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. La nivel național, organizația pe care o conduce a pus la dispoziție și un telefon al copilului cu părinții plecați la muncă în străinătate (0800.070.040). Acest număr poate fi apelat și de părinți, care află aici ceea ce trebuie să facă din punct de vedere legal atunci când decid să muncească peste graniță. Copiii suferă însă când părinții sunt plecați, iar unii ajung la gesturi extreme.

„A fost un caz, în urmă cu câțiva ani, de la care a pornit convingerea mea că trebuie făcut ceva. A fost o fetiță vulnerabilă, la vârsta pubertății, care, având mama plecată în străinătate, a refuzat să se mai alimenteze. După o tentativă de suicid nereușită a refuzat alimentația, neputând fi salvată nici în urma unor intervenții în Terapie Intensivă. A fost un caz dramatic, care a răscolit acest spital. Această plecare la muncă în străinătate, desigur, datorită nevoilor financiare, plecarea unui părinte este o formă ascunsă de abandon. Nu pot să cred că unui copil îi este mai bine dacă are trei păpuși în brațe decât dacă stă lângă părintele lui”, a spus Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara.

Recent, la Spitalul de Copii din Timișoara a ajuns și o adolescentă care a avut o tentativă de suicid. Și aceasta avea un părinte plecat la muncă în străinătate.

„Problemele legate de viața sexuală, dramele legate de relațiile de prietenie sau chiar de cuplu ale tinerelor sunt în familii monoparentale, în care fata trăiește cu unul dintre părinți, cel mai des tatăl, sau cu ambii părinți plecați, când bunicii au grijă de copii. Una dintre aceste fetițe a fost transferată în serviciul de psihiatrie pediatrică, din serviciul de toxicologie, unde a provenit din secția de Terapie Intensivă, acolo unde s-au chinuit colegii noștri zile bune până această fetiță a ieșit din starea comatoasă, în urma unei intoxicații polimedicamentoase. Mama era plecată la muncă în străinătate. S-a întors din Germania la apelul meu disperat. Copilul beneficiază de asistență psihologică, dar fără un părinte prezent greu se poate atinge ținta”, a spus Mihai Gafencu.

În Timiș, conform unui studiu de acum 2-3 ani, sunt aproximativ 8.000 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate.

„În Timiș, așa cum ne-a obișnuit, cu profesionalism, lumea medicală și cea din social raportează cu mai multă acuratețe, spre comparație cu alte județe, numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. Sunt diferențe mari între județele țării. Un număr de 8.000 de copii raportați de colegii noștri de la Direcția Copilului Timiș este un număr real, spre deosebire de alte județe, care au raportat un număr de 1.000 de copii, care tare mă îndoiesc că este un număr real”, a spus Mihai Gafencu.

Cum s-ar putea rezolva problema copiilor rămași singuri, cu rude, prieteni, cărora le lipsesc atât de mult părinții plecați „afară” să muncească pentru mai mulți bani?

„Soluția ar fi să nu-și mai dorească părintele să plece în altă țară la lucru și să fie plătit decent aici în țară. Acest lucru ar trebui să fie un deziderat pentru politicianul român, nu să ne azvârle din mizerie în mizerie, cum se întâmplă de 25 de ani încoace. (…) Dacă familiile optează spre a munci în străinătate, atunci să opteze pentru acest lucru într-un cadru juridic, care să-i oblige ca acei copii lăsați acasă să fie lăsați unei persoane care să poată răspunde tutelar. Dacă lași copilul unui vecin nu e bine. Să poți lăsa copilul unei rude, care să poată să-mi dea mie semnătura ca medic dacă acel copil are nevoie de o transfuzie, de operație. (…) Rolul școlii este fundamental. Dascălul să fie dublat de psihologul școlar, care ar trebui să se regăsească în fiecare unitate de învățământ, nu în una din trei școli, cum se întâmplă la noi acum”, a spus Gafencu.

Salvați Copiii a început și o campanie prin care cere oprirea bullying-ului. ”Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile” este mesajul campaniei. Bullying-ul are loc atunci când, spre exemplu, în recreații, copiii sunt umiliți, agresați fizic sau verbal, în mod repetat de către colegii lor. Timișul este pe locul trei într-un top al violenței în școli. Copiii umiliți suferă adevărate traume. La fel și cei cu părinții plecați peste hotare.

Material care a apărut în săptămânalul Agenda.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor