Doar jumătate din populaţia României are acces la apă curentă şi canalizare

1Comentariu
Doar jumătate din populaţia României are acces la apă curentă şi canalizare
Pentru românii din 7.000 de localităţi, apa curentă şi canalizarea rămân doar un vis. Curios este că lipsa acestor condiţii minime de confort nu este determinată de absenţa banilor. Guvernanţii spun că fonduri există. Ceea ce lipseşte este voinţa autorităţilor locale de a pune planurile în aplicare.

În prezent, România are la dispoziţie 36,6 milioane de euro pentru construirea de staţii de epurare, pentru gestionarea deşeurilor şi pentru reabilitarea reţelelor de apă potabilă. Bani pe care dacă nu ne vom grăbi să îi cheltuim vom rămâne fără ei, ne anertizează guvernanţii.

România trebuie să recupereze decalaje importante. Pentru a putea să ne comparăm cu statele UE trebuie să investim până în 2018 în sectorul de apă 9,5 miliarde de euro. Ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, arată cu însă degetul către autorităţile locale, singurele responsabile de punerea în practică a proiectelor.

“Nu trebuie ca aceste proiecte să sufere din cauza atitudinii unui primar sau altuia”, a declarat ministrul. La ora actuală, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, jumătate din apele uzate din România nu sunt epurate, iar 47 de localităţi, printre care oraşe precum Bucureşti, Brăila, Galaţi, Tulcea, Craiova sau Drobeta Turnu-Severin, deversează apele uzate direct în natură.

De asemenea, România are o reţea de canalizare de peste 18.000 de kilometri, de care beneficiază doar 11,5 milioane de locuitori, din care zece milioane locuiesc la oraş şi un milion în mediul rural. În consecinţă, orăşenii beneficiază de canalizare în proporţie de 90%, în timp ce doar 10% din populaţia de la sat are canalizare, a mai spus Korodi.

Totodată, doar 52% din populaţia României beneficiază şi de alimentare cu apă şi de canalizare, 16% din români au doar apă curentă, iar 32% din populaţie nu are acces nici la alimentare cu apă, nici la canalizare. Ministrul Mediului a făcut şi o comparaţie cu ţări din jur, astfel, în Cehia, 90% din populaţie are acces la alimentare cu apă şi la canalizare, iar în Ungaria, 90% din populaţie are apă curentă şi 60%, canalizare.

În opinia lui Korodi, autorităţile nu stau mai bine nici la managementul deşeurilor, în România producându-se anual aproape 37 milioane de tone de deşeuri, din care 71% provin din activităţile de producţie, iar 29% sunt deşeuri municipale. Potrivit ministrului, cantitatea de deşeuri se estimează că va creşte cu 0,8% pe an, până în 2013.

Ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, a mai precizat că primele contracte pentru construirea unor staţii de epurare şi pentru reabilitarea reţelelor de apă vor fi încheiate până la sfârşitul lunii martie.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor