Directorul CIA : ,,Nu folosim tortura”

Directorul CIA : ,,Nu folosim tortura”
”Agenţia noastră nu foloseşte tortura.” Aşa susţine actualul director al CIA, Porter Goss. Într-un interviu care a apărut în ediţia de astăzi a cotidianului USA Today, oficialul american spune că anchetatorii CIA respectă cu stricteţe legile şi drepturile omului.

Declaraţiile vin după un întreg scandal, în care Agenţia americană de informaţii a fost acuzată că s-a folosit de baze de interogare a teroriştilor în mai multe ţări europene. Totul a pornit de la organizaţia Human Rights Watch, care a menţionat în raportul său şi România.

Directorul CIA a recunoscut că, uneori, agenţii recurg la metode de interogatoriu unice şi inovatoare. Porter Goss a dat însă asigurări ferme că agenţia americană de informaţii NU practică tortura, pe care o consideră o tactică ce nu dă rezultate.

”Noi am recurs la prevederile legale pentru a aduna informaţii vitale, facem acest lucru în diferite moduri, dar toate sunt perfect legale şi nici unul nu este inspirat din practicile de tortură”, a afirmat directorul CIA.

Porter Goss a reacţionat şi la propunerea unui senator republican de a interzice tratamentele crude, inumane şi degradante ale persoanelor reţinute de guvernul american.

Directorul CIA a estimat că tehnicile de interogare, care ar putea fi interzise printr-o astfel de lege, au permis până acum obţinerea de informaţii semnificative. Un duşman, care lucrează pentru un servicu anume, şi care nu se preocupă de legislaţie sau ordine, are un avantaj enorm asupra unei organizaţii greoaie şi birocratice, spune Goss.

Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate şi asta înseamnă inclusiv să avem încredere în agenţii noştri din străinătate, a mai declarat directorul CIA.
Regulament de plasare a anunturilor