Din toamna in scoli se consuma fructe

1Comentariu
Din toamna in scoli se consuma fructe
Elevii din clasele I-VIII nu vor primi de la 1 noiembrie corn, lapte, iaurt, napolitane sau biscuiti, cum s-a întâmplat până acum, ci mere în limita valorii zilnice de 0,30 lei /elev.

Hotărârea privind programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli în anul şcolar 2010 – 2011 a fost adoptată de Guvernul României, în şedinţa de miercuri, 25 august. Noul act normativ stabileşte fructele distribuite, perioada şi frecvenţa distribuţiei, limita valorii zilnice/elev şi măsurile adiacente distribuţiei de fructe, bugetul aferent acestora, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice.

Conform acestui act normativ se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,30 lei/elev, pentru o perioadă de maximum 93 de zile de şcolarizare, începând cu 1 noiembrie 2010. Suma obţinută de România de la Uniunea Europeană pentru anul şcolar 2010 – 2011 este de 9.659.220 euro, aproape dublul fondurilor alocate în anul şcolar precedent. Numărul total al elevilor din clasele I-VIII (public şi privat) care vor beneficia de programul fructe în şcoli este de 1.702.429.
Începând cu anul şcolar 2010/2011, pe lângă distribuţia gratuită de fructe şi/sau legume, statele membre au obligaţia de a implementa măsuri adiacente al căror scop constă în formarea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul grupului ţintă ales.

Pentru anul şcolar 2010/2011, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli au fost stabilite următoarele tipuri de măsuri adiacente: organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice cu premii, ca modalităţi practice educative care să contribuie la dezvoltarea competenţelor elevilor şi prin activităţi de grădinărit; realizarea de broşuri sau materiale didactice al căror scop este cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete.

Măsurile adiacente vor fi implementate de Consiliile Judeţene şi/sau locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. Acestea optează pentru măsurile adiacente pe care le vor implementa, în funcţie de preferinţe şi bugetul alocat, având în acelaşi timp obligaţia de a pune în aplicare cel puţin una dintre ele. Valoarea totală a programului este de 13.405.814 euro şi cuprinde atât fondurile comunitare, 9.659.220 euro, cât şi co-finanţarea de la bugetul de stat, în valoare de 3.746.594 euro. Costul programului acoperă distribuţia merelor, implementarea măsurilor adiacente şi evaluarea programului.

Taguri: , , , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor