Din Bel-Air in teatrul elisabetan: Joseph Marcell joaca Regele Lear la Timisoara

De S.P.D.
Reactualizat la:
Din Bel-Air in teatrul elisabetan: Joseph Marcell joaca Regele Lear la Timisoara
© Globe Theatre la Timisoara
Opt  fenomenali actori străbătând lumea largă cu al lor Rege Lear, ca-n vremea lui Shakespeare.  Lumea toată e o scenă, scena lor.  Prin strădania Fundației Culturale Artmedia, timișorenii au șansa de vedea, în două seri, un spectacol marca Shakespeare’s Globe Theatre Londra.

Scena de lemn pe care, mutând-o din oraș în oraș, joacă ”Regele Lear” este o replică miniaturală a celei londoneze, de la Teatrul Globe. Fascinația, senzația amețitoare că ți se servește ”Shakespeare în concentrație de 100%” , cum artiștii înșiși spun, indefinibila emoție se instalează instantaneu, în clipa când încep să joace, să cânte, să danseze.

”Umblăm cu teatrul, da, ca în vremea lui Shakespeare. Dar timpurile s-au schimbat, lumea mare a devenit, cumva,  mai mică astăzi, oamenii din țările unde ajungem să jucăm cunosc foarte bine piesele Shakespeare, au așteptări mari și foarte precise și este o uriașă provocare să răspunzi acestor așteptări cu o autenticitate pe măsură. Altminteri, jucăm și trăim în bună măsură ca în vremea lui Shakespeare, suntem o trupă mică pe drumuri , am jucat premiera în Anglia, am fost apoi în Turcia, am ajuns acum aici, mergem în Germania și Danemarca, trebuie să facem toate lucrurile, să ne ajutăm unii pe alții cu îmbrăcatul costumelor, cu strânsul recuzitei, totul, așa cum au făcut mereu actorii ambulanți din toate epocile”, susține  actorul-vedetă Joseph Marcell, interpretul rolului titular. ”Regele Lear cunoaște viața mai bine decât Joseph Marcell, căci el a primit de la viață o lecție dură, neprețuită. Pentru mine, ca actor, provocarea a fost să pot ține sub control forța acestui personaj extraordinar”, a mai dezvăluit actorul a cărui celebritate este în mare măsură legată de rolul Geoffrey, majordomul englez din sitcomul NBC ”The Fresh Prince of Bel-Air”, unde joacă alături de Will Smith.

Regizat de Bill Buckhurst, spectacolul ”Regele Lear” va fi jucat în serile de 18 și 19 iunie 2013, de la ora 19, în curtea Colegiului Bănățean din Timișoara, ”un loc  mirific, ales pentru atmosfera sa elisabetană”, susțin actorii. Tot aici,  The Globe a susținut în 2008, tot la invitația Artmediei, spectacolul ”Romeo și Julieta”.   Ultimul dintre eroii lui Shakespeare surprinși în momente de tragică ratare, ”Regele Lear” a avut premiera absolută la curtea Regelui James I, în 1606.

Locurile la reprezentația din această seară sunt epuizate, la spectacol asistând, ca invitați ai Fundației Artmedia, și 50 de elevi timișoreni premiați la olimpiadele școlare. Pentru spectacolul de mâine, mai sunt disponibile bilete la prețuri de 100 și 120 de lei, iar elevii și studenții beneficiază de 50% reducere.

Shakespeare’s Globe Theatre Londra aduce Regele Lear la Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor