Din 2010 va fi introdus sistemul bonus-malus la RCA

4Comentarii
Din 2010 va fi introdus sistemul bonus-malus la RCA
Noi condiţii la utilizarea asigurării de răspundere civilă auto (RCA). Începand cu 1 ianuarie 2010, societăţile de asigurare vor aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit deja. Dacă sunteţi şoferi „cuminţi” veţi plăti, teoretic, mai puţin, iar dacă veţi avea accidente veţi plăti mai mult pentru RCA.

Un asigurat care nu a produs daune în 2009 şi încheie o poliţă pentru o perioadă de un an va obţine, datorită sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afişat de asigurător. Întrucât normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) reglementează existenţa a 14 clase de bonus, rezultă că, dacă timp de şapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%. După cum vedeţi, noile condiţii precizează că reducerea se va oferi doar la achiziţionarea unei poliţe pe un an, nu şi la cele pe şase luni.

Conform datelor CSA, cei mai mulţi dintre asiguraţi, circa 90%, vor beneficia de bonus întrucât nu au provocat evenimente care să necesite utilizarea poliţei de asigurare.

Pentru aplicarea procedurii de malus (majorarea primei), pentru un asigurat persoană fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puţin o daună în perioada de referinţă. Într-o astfel de situaţie, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul, precum şi indiferent de modul în care a fost raportat incidentul, prin proces verbal întocmit de poliţie sau prin constatare amiabilă. Clauza de malus poate ajunge până la 200%.

Asigurările RCA vor fi emise în sistem electronic

Tot de la 1 ianuarie 2010, poliţele de asigurare RCA urmează să fie emise în sistem electronic. Subscrierea poliţei RCA se va face simultan cu înregistrarea şi stocarea instantanee în sistemul informatic al asigurătorului a datelor cuprinse în poliţă. Aceasta înseamnă că asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliţă direct în sistemul informatic şi va elibera poliţa asiguratului din sistemul informatic.

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor