Dilema îndrăgostiţilor

Dilema îndrăgostiţilor
TIMIŞOARA – Pentru că e februarie, iar afară mai mult plouă decât ninge, iarna jucându-se cu reuma românilor, ne gândim sau ne amintim să cumpărăm o floare. În 14 februarie se sărbătoreşte Sfântul Valentin, un fel de zi internaţională a îndrăgostiţilor.

Printr-o coincidenţă, peste câteva câteva zile, mai precis peste 240 de ore, românii vor fi din nou îndrăgostiţi, de sărbătoarea 100% românească a îndrăgostiţilor, Dragobetele. De 14 februarie, de Valentine’s Day, sau de ce nu de ziua lu’ Valentin, iubăreţii români de prin toate colţurile adoptată o altă „faţă” de îndrăgostit, una importată de la americani.

Oricum, dacă ar fi să despicăm firul în… mai multe fire, nu am fi nişte genii ca să ştim că ziua Sfântului Valentin nu este inventată de vreun cowboy ori de un alt descendent, ci este sărbătoare născută pe bătrânul continent. Există tot felul de teorii evoluţioniste care încearcă să identifice locul exact în care s-a aniversat „Valentine’s Day”, însă se ştie că Sfântul Valentin este în Europa patronul logodnicilor şi al apicultorilor.

Sfântul Valentin a fost de fapt un preot al Romei secolului III. Şi pentru a închide această mică paranteză, revenim la întrebarea îndrăgostiţilor, pentru că ei au cel mai mult de suferit de pe urma concurenţei celor două tradiţii: Care-i cel mai tare „peţitor” – Valentin ori Dragobetele? Cam asta ar fi dilema îndrăgostiţilor din România. Care sărbătoare ar fi demnă de luat în seamă? Pe de o parte, este tradiţia românească despre care ne vorbeşte bunica ori bunicul. Pe de altă parte, este Valentine’s Day, o sărbătoare mediatizată şi exploatată puternic de mass media şi de comercianţi.

Ce-i american, e mai popular

După spusele timişorenilor, îndrăgostiţi ori nu, invazia în conştiinţa românului a Valentine’s Day e mai degrabă benefică, decât un burete care şterge tradiţia autohtonă. Explicaţie, derivată tot din spusele acestora, vine oarecum firesc: tradiţia fie cu iz folcloric sau unul mai modernist demn de jungla citadină, nu este promovată.

Canalele media tind să acorde o mai mare importanţă lucrurilor de afară şi ignoră din ce în ce mai des tradiţiile româneşti. Halloween-ul în România a ajuns să fie de la an o copie fidelă a celei din SUA. Până şi Ziua Recunoştinţei, sau meniul cu un singur ingredient: curcanul, face deliciul mass media autohtone. De aceea nu este o ciudăţenie faptul că unii timişoreni accepta ca zi oficială a îndrăgostiţilor ziua Sfântului Valentin.

„Am auzit de Dargobete, dar nu ştiu prea mult despre această sărbătoare. Ca zi a îndrăgostiţilor o aleag pe cea importată din America, pentru că e mult mai cunoscută şi populară”, a spus Ecaterina Crişan, studentă, în vârstă de 20 de ani. Renate Roşu, elevă, e de părere că Dragotele este prea puţin cunoscută ca sărbătoare şi de aceea tinerii aleg ca Valentine’s Day.

„Dragobetele e ziua îndrăgostiţilor? Cred că părinţii mei ştiu de această sărbătoare. Ziua îndrăgostiţilor este în 14 februarie de Valentine’s Day”, e de părere Cristi, elev.

Sfântul Valentin, martirul îndrăgostiţilor

Sfântul Valentin este cunoscut ca fiind patronul logodnicilor şi apicultorilor. |n timpul vieţii a fost medic, iar apoi a devenit preot în Roma secolului III. În anul 268, constatând că soldaţii căsătoriţi au mai puţină eficienţă în armată, împăratul Claudiu a abolit instituţia mariajului. Însă tinerii îndrăgostiţi continuau să îşi lege destinele în secret, sub binecuvantarea Sfântului Valentin.

Preotul a fost descoperit şi arestat. Pe timpul încarcerării, Sfântul Valentin s-a împrietenit cu Julia, o tânără oarbă, care în mod miraculos şi-a recăpătat vederea. Chiar înainte de a fi executat, Sfântul Valentin i-a trimis acesteia o foaie în formă de inimă cu mesajul: “…de la al tău Valentin” (de aici tradiţia inimioarelor).

Decapitat în 270, Sfântul Valentin a devenit un martir ce apoi a fost sanctificat. Pentru a-l onora, un mic orăşel din centrul Franţei poartă numele său, iar biserica este patronată de Sfântul Valentin.

Dragobetele, feciorul năvalnic

Dragobetele este identificat cu Eros din mitologia greacă şi bineînţeles cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană. Pe plaiurele mioritice, Dragobetele mai este numit şi Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor, metamorfozat de Maica Domnului în floarea cu acelaşi nume.

Dragobetele este sărbătorit, în unele zone ale ţării, în zilele de 24 şi 28 ale lui făurar, iar în alte părţi pe 1 şi 25 martie. Dragobetele, zeul dragostei la românii din nordul şi sudul Dunării, este imaginat ca un tânăr frumos, puternic şi bun, inspirator al pornirilor senzuale, dar curate, al dragostei fireşti la oameni, dar şi la animale, exista pe plaiurile noastre cu mult timp înainte de venirea slavilor.

Căsătorii de Sfântul Valentin

Foarte multe cupluri doresc să-şi unească destinele chiar de ziua Sfântului Valentin, evident pentru ca mariajul lor să fie binecuvântat. Spre deosebire de anii trecuţi, când în 14 februarie erau mai multe cereri pentru cununia civilă, anul acesta vor fi oficiate doar opt cununii civile. Totuşi, există o perioadă în an când sunt oficiate zeci de cununii pe săptămână, în special vara.

Tiberiu Szöke
tiberiu.szoke@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor