Dezvăluiri despre tehnica lui Da Vinci

Geoconda
Geoconda
Cercetători canadieni vor dezvălui, marţi, câteva dintre secretele ce se ascund în spatele celui mai enigmatic zâmbet din istorie, după ce au efectuat cea mai extinsă scanare 3D a operei lui Leonado da Vinci.

O examinare minuţioasă a tabloului, pictat în perioada 1503-1506, a fost făcută în 2004 folosind tehnica 3D, dezvoltată oamenii de ştiinţă de la Consiliul Naţional de Cercetare din Canada. Cercetătorii au scanat tabloul pentru a obţine imagini tridimensionale cu o rezoluţie foarte mare şi au anunţat că cercetările lor vor schimba percepţia asupra istoriei şi stării operei, dar şi asupra tehnicii folosite de Leonardo da Vinci.

Consiliul canadian promite că modelul lor va permite, atât specialiştilor în istoria artei, cât şi publicului larg să se apropie de opera lui Leonardo mai mult ca niciodată, fără a risca să o deterioreze. Cercetătorii au anunţat că vor dezvălui şi detalii importante despre tehnica pictorului, care include şi metoda “sfumato” prin care pictorul a creat delicate efecte înceţoşate ce contribuie mult la aerul misterios al operei.

Portretul original se află la Muzeul Luvru din Paris, de la sfârşitul Revoluţiei Franceze. Capodopera din secolul al XVI-lea a lui Leonardo da Vinci, poate cel mai cunoscut tablou din lume, este considerată o piatră de hotar în arta portretului şi un model în cultura europeană.

Tabloul tinerei femei cu zâmbetul misterios a fost identificat drept portretul Lisei Gherardini, soţia unui negustor florentin pe nume Francesco de Giocondo. Portretul ei a trezit admiraţia şi curiozitatea încă de acum 500 de ani.

Canadianii nu sunt primii cercetători care au anunţat că au descifrat zâmbetul Giocondei. În decembrie 2005, un grup de oameni de ştiinţă din Amsterdam, conduşi de românul Nicu Sebe, a realizat un soft ce recunoaşte emoţiile. Concluzia a fost că zâmbetul Mona Lisei exprimă 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică şi 2% mânie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor