Dezinteres la cote maxime: mii de carnete de munca zac neridicate la ITM!

De M.S.
Reactualizat la:
Dezinteres la cote maxime: mii de carnete de munca zac neridicate la ITM!
Dezinteres din partea unor angajatori, inconştienţă din partea unor salariaţi din Timiş! Chiar dacă legea spune că, de la mijlocul anului, carnetele de muncă, care atestă vechimea în câmpul muncii, trebuie să revină titularilor, mii de carnete de muncă zac neridicate de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. ITM anunţă controale la firmele care nu au ridicat carnetele.

Toate cărţile de muncă care atestă vechimea în câmpul muncii trebuiau ridicate de la ITM Timiş până în data de 30 iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar mii de carnete de muncă sunt încă neridicate.

„Am avut 75.000 de carnete unde am completat noi toate înscrisurile şi 75.000 care au fost păstrate de către angajatorii care au avut aprobare de păstrare şi de completare. Din cele 75.000 pe care le-am avut noi în gestiune, am predat în jur de 37.000. Foarte greu vin să le ridice”, ne-a spus inspectorul şef adjunct al ITM Timiş, Ileana Tomoiagă.

Carnetele de muncă pot fi ridicate atât de angajatori cât şi de angajaţi, însă dezinteresul este la fel de mare din partea ambelor categorii. În această situaţie, oficialii ITM vor efectua în perioada următoare controale la firmele respective. „Am hotărât, în urma controalelor pe care le vom efectua, să le punem o măsură, în sensul ca până la o dată anume să vină să le ridice şi atunci dacă nu realizează măsura pot fi sancţionaţi. Măsura va fi cât mai urgentă, în funcţie de cum efectuăm controalele pentru că e foarte greu, sunt mulţi angajatori şi parcă sunt inconştienţi. Scrie clar în lege că aceste carnete trebuie să aparţină titularului, ele atestă vechimea lor în muncă până la 31.12.2010. Poate să vină şi angajatul personal, dar nici ei nu se înghesuie”, a mai precizat Ileana Tomoiagă.

În cazul în care nu vor respecta nici noua măsura impusă de inspectorii ITM Timiş, firmele riscă amenzi de mii de lei. Reamintim că toate carnetele de muncă trebuiau ridicate de la ITM, deoarece evidenţa în câmpul muncii nu se mai face pe cărţi de muncă, ci în aplicaţia REVISAL (registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !