Detectoarele de gaze, obligatorii din acest an

1Comentariu
Detectoarele de gaze, obligatorii din acest an
Orice locuinţă cu aragaz şi geamuri termopan trebuie să dispună de un astfel de aparat.

În ultimul timp s-au înmulţit exploziile cauzate de acumulările de gaze provenite de la instalaţii improvizate din apartamente. Câteva zeci de familii şi-au văzut agoniseala de-o viaţă dusă pe apa sâmbetei, iar şapte persoane au suferit răni grave şi au fost spitalizate. Din acest an, detectoarele de gaze trebuie instalate obligatoriu în orice locuinţă în care există maşini de gătit.
Furtunuri montate anapoda la aragaz, improvizaţii la instalaţiile de încălzire, centrale termice fără aviz de funcţionare au provocat în ultimele săptămâni explozii soldate cu victime în Mediaş, Zărneşti, Bucureşti şi Satu Mare.
Cu ochii pe apartamentul vecinului
“Asociaţia trebuie să-i informeze pe locatari că orice intervenţie la instalaţia de gaze sau la cea electrică se face numai cu firme autorizate.
O copie a listei cu modificări trebuie anexată la cartea tehnică a imobilului”, ne-a declarat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari HABITAT. Totodată, asociaţia are dreptul să solicite proprietarilor accesul în imobil pentru a verifica situaţia instalaţiei de gaze. “Verificarea trebuie făcută în prezenţa poliţistului de proximitate, pentru a se întocmi şi un proces-verbal în cazul constatării unor nereguli”, a adăugat Mihai Mereuţă. Acesta le recomandă locatarilor să sesizeze administraţia dacă au suspiciuni că vecinii lor fac modificări la instalaţia de gaze.
Verificarea centralei pe gaz costă între 100 şi 300 de lei
Conform legii, posesorul unei centrale termice de apartament este obligat să solicite o verificare tehnică a acesteia, cel puţin o dată la doi ani.
Expertiza trebuie făcută de orice societate autorizată de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).
Lista firmelor autoriza­te este afişată pe site-ul ins­ti­tuţiei.
Utilizarea centralelor ter­mice fără verificarea pe­riodică atrage după sine decuplarea de la reţeaua de combustibil gazos. Costul verificării oscilează între 100 şi 300 de lei. Potrivit lui Cătălin Braşoveanu, purtătorul de cuvânt al ISCIR, “şapte români au murit în 2007 din cauza scăpărilor de gaze de la centralele termice de apartament neautorizate”.
Detector cu avertizare sonoră
Începând cu ianuarie 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze pentru încăperile cu aparate de utilizare a gazelor naturale şi care au geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau geamuri de construcţie specială (securizat, termopan). Reglementarea se regăseşte în Ordinul nr. 713 din 21 octombrie 2004 şi până în acest an a fost cu titlu de recomandare.
Detectorul, care acţio­nează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze a ar­­zătoarelor, este dotat cu sisteme de avertizare luminoase şi sonore.
250 de lei pretul unui detector automat de gaze naturale
Ce trebuie să faceţi dacă simţiţi miros de gaze naturale?
Nu acţionaţi întrerupătoarele 
NU folosiţi lifturile
Nu aprindeţi chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc
Nu utilizaţi aparatele electrice
Deschideţi uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii
Părăsiţi zona şi anunţaţi furnizorul de combustibil1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor