Despre jocul popular girocean si romanesc

Ansamblul Ghiocelul, un nume pe orice scena nationala si internationala
Ansamblul Ghiocelul, un nume pe orice scena nationala si internationala
Doar la români se foloseşte termenul joc pentru a denumi dansul. În tradiţia românească, intrarea tinerilor în joc era un semn de maturitate. Din acel moment jocul copilăriei este înlocuit cu jocul tinerilor, care are un conţinut bogat de semnificaţii şi are rolul de a pregăti tineretul pentru căsătorie.

Folclorul reuneşte totalitatea creaţiilor artistice, literare, muzicale, plastice, a obiceiurilor şi a tradiţiilor populare ale unei ţări sau ale unei regiuni. Bucuria cântecului şi a jocului sunt daruri dumnezeieşti la care omul nu renunţă uşor, iar românii, un popor dotat de Dumnezeu cu talent muzical şi coregrafic, le cultivă din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.

Calitatea jocurilor pe care le folosesc la petreceri şi la nunţi ar trebui să-i preocupe mai mult, aşa cum îi preocupau în alte vremuri pe moşii şi strămoşii lor. În primul rând, jocul este un mijloc înţelept de distracţie colectivă, care, la nuntă şi după aceea, are rolul consacrării şi al protejării familiei în societate.

Jocul românesc are rol educativ de mare importanţă, educaţia socială fiind făcută într-un cadru relaxant, de distracţie, sub supravegherea adulţilor şi a bătrânilor. Jocurile româneşti sunt dansuri de ţinută, în care poziţia jucătorilor este simbol de verticalitate, de decenţă şi demnitate umană.

Dansurile din bătrâni ale Ansamblului “Ghiocelul” sunt dansuri din Banatul de pustă, dansuri cu care moşii şi strămoşii girocenilor şi chişozenilor s-au născut şi le-au transmis mai departe.

Ansamblul Folcloric Ghiocelul a fost înfiinţat în anul 1969, a funcţionat pe lângă sindicatele din Timişoara, a avut numeroase turnee în ţară şi străinătate, obţinând de-a lungul activităţii sale numeroase premii. În anul 1989, ansamblul a fost desfiinţat. La iniţiativa lui Iosif Ionel Toma, primarul comunei Giroc, fost component al acestui ansamblu, în anul 1997 “Ghiocelul” a fost reînfiinţat şi de atunci funcţionează pe lângă Primăria Comunei Giroc. Ansamblul promovează un folclor pur, autentic şi de bun gust.

La faza zonală a “Lăzii cu zestre”, de la Cărpiniş, “Ghiocelul” s-a prezentat cu o suită de dansuri bănăţene, în coregrafia lui Victor Jicherean, care a adus pe scenă, în aplauzele publicului, trei generaţii de dansatori giroceni: copiii, tinerii şi maturii, demonstrând încă odată perenitatea dansului popular şi îngemănarea dintre generaţiile satului românesc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !