Deşeurile timişorenilor ar putea fi arse

6Comentarii
Deşeurile timişorenilor ar putea fi arse
Primăria Timişoara ia în calcul tot mai serios incinerarea deşeurilor pentru producerea de energie termică şi electrică. Municipalitatea a organizat, joi, o dezbatere publică în care a prezentat un studiu privind valorificarea energetică a deşeurilor prin realizarea unei instalaţii care să fie integrată în cadrul CET Sud.

Studiul de Fezabilitate pentru „Valorificarea energetică a deşeurilor municipale (DMS) prin conceperea unei instalaţii adecvate şi integrarea acesteia în cadrul CET Sud Timişoara” urmează să fie supus la vot în Consiliul Local Timişoara în luna decembrie. În prezent, după închiderea gropii de gunoi de la Parţa, deşeurile menajere ale timişorenilor sunt depozitate şi împachetate în baloţi pe o platformă în apropiere de CET Sud, în condiţiile în care lucrările la deponeul ecologic de la Ghizela de-abia urmează să înceapă. Aşa că municipalitatea a căutat soluţii pe cont propriu, complementare proiectului Ghizela, spun oficialii primăriei. Drept urmare, societatea de termoficare Colterm a solicitat Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) Bucureşti realizarea unor studii, de soluţie şi prefezabilitate, cu privire la valorificarea energetică a deşeurilor municipale şi producerea de energie electrică şi termică. Se doreşte implementarea unei tehnologii de valorificare energetică a deşeurilor în cadrul CET Sud.

Energia termică se va distribui prin sistemul existent al CET Sud Timişoara, iar distribuţia energiei electrice se va face prin transformatorul existent care va fi completat corespunzător. Potrivit studiului realizat de ISPE, au fost analizate două variante de valorificare a deşeurilor şi s-a optat pentru implementarea sistemului de valorificare energetică a deşeurilor menajere în amestec, precum şi neutralizarea nămolului rezultat din Staţia de epurare a Timişoarei.

Au fost analizate două sisteme de valorificare energetică, iar varianta care a reieşit ca fiind optimă în urma analizei tehnico-economice a fost amplasarea, în incinta CET Sud, a unei instalaţii de ardere în strat fix (cuptor cu gătare mobile) şi producerea energiei electrice şi termice. Capacitatea de ardere ar fi de 150.000 de tone anual – deşeuri în amestec şi nămol. Valoarea proiectului se ridică la nu mai puţin de 118 milioane euro, iar pentru implementare ar putea fi atrase fonduri europene, credite nerambursabile.

 

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor