De la arta la meserie: fotografia, tot mai apreciata la Timisoara

De Denis Budău
Reactualizat la:
1Comentariu
De la arta la meserie: fotografia, tot mai apreciata la Timisoara
De la arta la meserie: fotografia, tot mai apreciata la Timisoara
Până nu demult, fotografia era mai puţin accesibilă şi destul de delimitată. Până în anii ‘90 fotografia era considerată artă,  parte integrată în jurnalism şi  testimoniu al evenimentelor familiale la o scară destul de mică. Șansele realizării unei fotografii bune erau destul de variabile, iar rezultatele se puteau vedeau abia după procesul de developare. Apariția DSLR-urilor a revoluționat conceptul de fotografie și a dat naștere celor două categorii: fotograf sau „purtător de aparat”.

Apariţia aparatelor de fotografiat digitale a schimbat în câţiva ani fotografia şi modul în care aceasta este percepută. Costurile au devenit mai mici, iar rezultatele se văd imediat. Primul avantaj major este afișarea fotografiei pe ecranul aparatului și înlocuirea filmului cu card de memorie.  După câţiva ani, aparatele digitale de fotografiat au devenit articole de consum uzual, lăsând aparatele fotografice pe film nostalgicilor.

Multitudinea de imagini, surprinse de aparatele foto, prezente în mediile de comunicare trasează o linei foarte fragilă, în ochii privitorului, între simpla capturare de imagini şi fotografie. Setările auto ale aparatelor digitale realizează fotografii în parametrii optimi, consideraţi de aparatul foto, fără a avea amprenta fotografului pe imagine, el fiind doar cel ce declanşează captura fotografică. Acesta este motivul pentru care tot mai multe persoane care dețin un aparat foto digital, tind să devină dintr-un amator al fotografiei, într-un profesionist. Deși internetul este plin de forum-uri și tutoriale în care sunt explicate modalități de a realiza o fotografie artistică, într-un mod profesional, majoritatea persoanelor cu aparat foto digital caută un dascăl care să le explice practic tainele fotografiei.

Personalizarea funcţiilor aparatelor digitale dau posibilitatea de a realiza fotografia în parametrii stabiliţi de fotograf, aşa cum „vede” acesta fotografia şi imaginea pe care vrea să o capteze.

Din ce în ce mai mulţi posesori de aparate foto digitale vor să devină fotografi. Pe lângă secţiile de fotografie ale facultăţilor, majoritatea se orientează către absolvirea unui curs de fotografie acreditat. Fie că este practicată din pasiune, fie ca necesitate, numărul celor ce doresc să participe la un astfel de curs este tot mai mare.

“Avem cursanţi de vârste diferite, de la elevi de liceu la pensionari. Motivele pentru care se înscriu la curs variază de la cursant la cursant. Vin din pasiune şi din dorinţa de a aprofunda cunoştinţele, vin pentru a reuşi să capteze cadrul perfect la momentul oportun, vin să se specializeze în fotografie şi să devină fotografi recunoscuţi cu acte în regulă”, mărturiseşte Roxana Petre, directorul Fundaţiei Rubin furnizor de cursuri foto acreditate.

Indiferent de motivele pentru care se fac cursurile, fotografia este indispensabilă. De la evenimente de natură jurnalistică la concediile alături de familie,  în funcţie de modul în care a fost realizată, fotografia poate spune propria ei poveste.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor