De frica concentrarilor, tinerii se feresc sa calce pragul Centrului Militar Zonal Timis

18Comentarii
De frica concentrarilor, tinerii se feresc sa calce pragul Centrului Militar Zonal Timis
Jumătate din timişorenii care au împlinit 18 ani anul trecut, şi erau obligaţi să se prezinte pentru luarea în evidenţă la Centrul Militar Zonal Timiş până la sfârşitul lui 2010, sunt încă aşteptaţi de cadrele instituţiei din Piaţa Libertăţii.

De când a fost eliminat serviciul militar obligatoriu, numărul celor care s-au prezentat pentru luare în evidenţă a scăzut continuu”, recunoaşte colonelul Mircea Cosor, comandantul Centrului Militar Zonal (CMZ) Timiş.

El crede că tinerii nu mai sunt motivaţi să vină la Centrul Militar. „Înainte, aveau nevoie pentru înscrierea la o şcoală postliceală, la facultate sau chiar pentru o angajare, de o adeverinţă de la noi. Se prezentau atunci toţi, de obicei în luna august, când personalul Centrului e mai scăzut, şi aveam dificultăţi în a le rezolva tuturor cererile într-un interval de timp cât mai scurt. Acum, până şi această motivaţie a dispărut”, a adăugat Cosor.

Deşi au obligaţia legală de a se prezenta pentru a fi luaţi în evidenţele militare în anul în care împlinesc 18 ani, jumătate din timişorenii care au trecut de majorat în 2010 încă se lasă aşteptaţi de ofiţerii de la CMZ Timiş.

Există o teamă că, odată luaţi în evidenţă, îi chemăm la concentrare sau că îi trimitem nu ştiu pe unde, dată fiind situaţia politică mai complicată în prezent pe plan internaţional. Cei care s-au prezentat au putut vedea că e vorba doar de o simplă luare în evidenţă, li se cer doar datele din actul de identitate. Mai mult decât atât, unii au fost interesaţi şi de campania de informare pe care o ducem în prezent, referitoare la oportunităţile unei cariere militare”, a declarat şeful CMZ Timiş.

De altfel, colonelul Mircea Cosor are în intenţie intensificarea acestei campanii îndeosebi în zonele rurale, unde există tineri cu potenţial intelectual, dar cu posibilităţi materiale reduse, pentru care un contract de muncă în armată ar putea reprezenta o oportunitate.

Amenzile sunt doar pe hârtie

Până atunci însă, datele Centrului Militar privind contingentul care a împlinit 18 ani anul trecut aşteaptă încă să fie completate.

Din punct de vedere legal, cei care întârzie să se prezinte pentru luarea în evidenţă ar trebui să scoată din buzunar între 100 şi 300 de lei, acesta fiind nivelul amenzilor prevăzut. Cei de la CMZ Timiş nu agrează însă în mod deosebit măsurile punitive, căutând o altă soluţie pentru rezolvarea problemei.

„Peste 60% din tinerii care termină liceul îşi continuă studiile, fie că este vorba de o şcoală superioară sau facultate. De aceea, cu proxima ocazie, voi înainta Ministerului propunerea de a fi reintrodusă obligativitatea ca, la înscrierea în aceste cicluri de învăţământ, să fie prezentată o adeverinţă de la noi. Numărul celor luaţi în evidenţă ar creşte cu siguranţă, nemaifiind aşadar necesar să aplicăm amenzi”, a anunţat colonelul Mircea Cosor.

Marius Horescu18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor