Gospodaria din Chizatau de la Muzeul Satului i-a trezit amintiri lui Bojin: eram langa cal, tineam de capastru ca sa siruie

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Gospodaria din Chizatau de la Muzeul Satului i-a trezit amintiri lui Bojin: eram langa cal, tineam de capastru ca sa siruie
© TION - Gospodaria din Chizatau de la Muzeul Satului i-a trezit amintiri lui Bojin
La Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara s-a inaugurat o nouă gospodărie – cea de la Chizătău. Inaugurarea acestei gospodării, care a fost donată de Doru Bot, a avut loc vineri.

Ansamblul cuprinde două case de locuit, una de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu pereți de lemn lipiți cu lut la interior și exterior. Cea de-a doua clădire este construită la începutul secolului al XX-lea, este tot din lemn și reprezintă modelul clasic de locuință a unui sătean bănățean înstărit din acea epocă. Întregul ansamblu a fost donat Muzeului Satului Bănăţean de către Bot Doru din Chizătău, în urmă cu doi ani.

„Lucrurile încep să lege, încet-încet. Muzeul Satului este o zonă tot mai frumoasă, cu tot mai multe exponate şi tot mai mare interes din punct de vedere al publicului şi cu interes din partea celor care au donat şi donează tot felul de obiecte şi tot felul de articole care pot fi văzute de cei care au părăsit zonele rurale. Tehnica, calculatorul sunt tot mai prezente faţă de carul tras de boi şi alte obiecte folosite în zona rurală. Mulţumesc familiei Bot că a donat această gospodărie”, spune Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.

Preşedintelui de la judeţ aceste obiecte de la sat îi trezesc amintiri.

„Sunt de la sat şi nu pot să mă dezic. Când începi să vezi articolele începi să-ţi aduci aminte şi denumirile, nemaifolosindu-le începi şi să le uiţi, vorbeşti de răstarniţă (scândurile de la marginea patului, lateralul patului, capul patului – n.r.), de dolaf (dulap –n.r.), vălău (vas pentru adăpat animalele – n.r.), ori alte lucruri şi cuvinte deosebite în zona satului, cuvinte care încet-încet îşi pierd frecvenţa cu care sunt folosite. Sunt lucruri de care îmi aduc aminte de copilărie, de ceea ce a fost frumos. Lucram în gospodărie şi eu şi eram lângă cal, ţineam de căpăstru ca să poată să şiruie (se taie ierburile, la porumb, cartofi, cu plugul – n.r.), să nu săpăm aşa mult cu sapa”, spune Bojin.

Doru Bot a făcut această donaţie pentru ca localitatea din care provine să rămână veşnic în Muzeul Satului.

„Clădirea veche, construită în 1859, a fost înscrisă în lista anexă cu monumentele istorice. Pentru obţinerea aprobărilor pentru demolare am găsit de cuviință că e bine să nu dispară, să se păstreze şi să poată fi transferată la Muzeul Satului. Este clădirea vecinilor mei, eu am luat casa prin cumpărare”, sune Doru Bot, cel care a donat gospodăria.

„Începând de astăzi, ansamblul muzeal numără 25 de gospodării, un motiv în plus pentru toţi bănăţenii de a vizita Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Doresc să mulţumesc familiei Bot Doru pentru donaţia gospodăriei din Chizătău, pe care am deschis-o astăzi publicului, dar şi Consiliului Judeţean, preşedintelui Titu Bojin pentru sprijinul acordat pentru finalizarea acestui proiect”, a declarat managerul Muzeului Satului Bănăţean, Claudiu Ilaş, în ultima zi a sa de director la Muzeul Satului, pentru că de luni îşi ia în primire noua funcţie, cea de director al Muzeului Banatului, în locul său fiind numit Dan Radosav– fost director al… Muzeului Banatului.

Articole pe aceeași temă:

O gospodarie din Chizatau intra in zestrea Muzeului Satului din Tmisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

.
TION.RO

Search in

Filtrare cautari

Contacteaza-ne
Adrese utile