Data până la care trebuie să fie reabilitate toate clădirile degradate din centrul Timișoarei! Amenințările lui Nicolae Robu

De Roxana Deaconescu
42Comentarii
Data până la care trebuie să fie reabilitate toate clădirile degradate din centrul Timișoarei! Amenințările lui Nicolae Robu
Primarul Timișoarei a impus un termen limită pentru reabilitarea clădirilor degradate și îi amenință cu amenzi săptămânale și cu supraimpozitare maximă sau chiar cu executare silită pe proprietarii care nu se îngrijesc de imobilele în care locuiesc. Se aplică doar clădirilor din cele trei piețe centrale: Victoriei, Libertății și Unirii.


Nicolae Robu lansează o amenințare dură pe Facebook, pentru proprietarii de clădiri istorice care își lasă imobilele să se degradeze.

„CELE TREI PIEȚE PRINCIPALE ALE ORAȘULUI – PIAȚA VICTORIEI, PIAȚA LIBERTĂȚII ȘI PIAȚA UNIRII TREBUIE SĂ ARATE IMPECABIL PENTRU ANUL 2021! DECI, TERMEN DE REABILITARE A TUTUROR CLĂDIRILOR PE CARE ELE LE CUPRIND: 31.10.2020!!!”, a „strigat” edilul-șef pe rețeaua lui preferată de socializare.

A profitat de ocazie și a lăudat proprietarul Casei cu Atlanți din Piața Libertății, a cărei fațadă a fost reabilitată aproape complet recent, dar a ținut să specifice și faptul că toate clădirile din cele trei piețe sunt proprietate privată, cu câteva excepții: Palatul Operei și Teatrelor și Primăria Veche (ale primăriei – n .r.), Fosta Comenduire a Garnizoanei (Ministerul Apărării – n.r.).

„Urmați-le exemplul, stimați proprietari/ coproprietari de clădiri din cele trei piețe și, de fapt, din întregul oraș! Mie nu-mi face plăcere să vă amendez sau să vă supraimpozitez, dar vă spun cu respect: cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de 6 ori mai mare! Nu ne putem juca cu imaginea orașului nostru și a țării noastre! Nu ne putem lăsa prinși de anul 2021, când vom fi capitală a culturii europene, cu clădirile din cele trei piețe în halul în care majoritatea sunt acum! Vă rog să înțelegeți asta, stimați concitadini! Cine își iubește orașul, cine își iubește țara, înțelege, fără îndoială!”, a amenințat Nicolae Robu.

Edilul a ținut să „salute prezența schelelor” pe unele clădiri din Piața Victoriei, dar îi critică pe cei care nu s-au apucat să-și reabiliteze imobilele degradate. Mai mult, amenință cu executare silită!

„Salut prezența schelelor pe circa 2/3 din frontul stradal de pe latura vestică a Pieței Victoriei (cea cu Statuia Regelui Ferdinand) și aștept ca ele să apară și pe treimea rămasă! Mă îngrijorează, însă, lipsa de reacție a proprietarilor de pe latura estică (cea cu Statuia Reginei Maria). Ei ne obligă să-i amendăm în continuare și îi vom amenda fără menajamente! Dacă situația continuă, vom ajunge să-i executăm silit, scoțându-le proprietățile la licitație! Deși, o spun răspicat, ne-ar displăcea profund să avem de făcut așa ceva!”, a conchis Robu.

Poliția Locală aplică deja de ani buni amenzi celor care își lasă clădirile să se degradeze, în baza a două legi: HCL 371/2007 și Legea 422. HCL 371 spune, de anul acesta, și că este obligatorie împrejmuirea cu plasă de protecție a clădirilor care prezintă elemente cu risc de desprindere.

Amenzile în baza legii locale sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoane juridice. În HCL 371/2007 nu scrie cât de des se pot aplica sancțiuni.

Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, sancțiunile sunt între 4.000 și 8.000 de lei și se impune automat un termen de remediere chiar de către arhitectul-șef al orașului, ceea ce înseamnă că Poliția Locală nu va putea aplica amenzi săptămânale de până la 8.000 de lei.

Ultima informare venită de la Poliția Locală pe această temă a avut loc în luna octombrie, când oamenii legii au anunțat că au dat peste 300 de amenzi de la începutul anului, în baza HCL 371, atât persoanelor fizice, cât și persoanele juridice care nu au luat măsuri de curățare și întreținere ale clădirilor pe care le dețin sau în care locuiesc.

Articole pe aceeași temă:

Obligatoriu: plasă de protecție pe clădirile degradate din Timișoara. Robu: Preferăm răul cel mai mic42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor