Dascălii au început acţiunile de protest

6Comentarii
Dascălii au început acţiunile de protest
Intenţia de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% s-a transformat într-o certitudine, în urmă cu mai bine de o lună, când, în Camera Deputaţilor, s-a votat, în unanimitate, cerinţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ.

De la aprobare la punerea în practică este cale lungă, chiar dacă reprezentanţii Guvernului au pierdut şi în faţa Curţii Constituţionale, ministrul Tăriceanu nu s-a lăsat intimidat de sindicalişti şi, mai mult decât atât, toate negocierile de până acum cu federaţiile sindicale au eşuat. Tergiversările nu au dus la nimic bun, drept pentru care, astăzi, de la ora 8.00, în şcolile din judeţul Timiş nu s-au ţinut ore pentru că sindicaliştii din federaţia „Spiru Haret”, în număr de 6 000, au intrat într-o grevă de avertisment, care s-a prelungit pe toată durata zilei. La primele ore ale dimineţii, la Colgiul Tehnic Timişoara, elevii s-au întors pe băncile şcolii. După prima jumătate de oră, mulţi dintre ei se aflau în faţa liceului, pentru că unii profesori chiar dacă s-au lăudat că vor intra la ore şi îi vor supraveghea pe elevi nici măcar nu au intrat în sala de curs. Am găsit-o totuşi în clasă pe profesoara de limba româna Mariana Sandu, dirigintă la clasa a X-a, vorbindu-le copiilor despre „o lecţie de demnitate” şi pe profesorul de istorie Florin Golban, diriginte la o clasa de a XII-a, care punea la punct ultimele pregătiri legate de balul bobocilor care va avea loc mâine. Ilie Cornean, profesor de educaţie fizică şi lider de sindicat în Colegiul Tehnic ne-a declarat că „elevii care nu au fost astăzi prezenţi la cursuri nu vor avea absenţe nemotivate. Orele pierdute de asăzi vor fi recuperate într-o altă zi”; aşa că nu vă bucuraţi prea tare, elevi. Un week-end sigur îl veţi sacrifica pentru recuperarea materiei. La Liceul Teoretic „Bella Bartok”, doar un singur profesor şi-a ţinut orele, la Grupul Şcolar „I. Mincu”, un procent de 30% din elevi şi profesori au participat la ore. Interesant este faptul că La Liceul Pedagogic din Timişoara, din 104 cadre didactice, 60 sunt înscrise în federaţia sindicală „Spiru Haret”, dar nu au participat deloc la greva de averstisment de astăzi, ne-a declarat Claudia Munteanu, director adjunct al instituţiei de învăţământ. Greva de avertisment s-a prelungit pe durata întregii zile, chiar dacă la început s-a ştiut doar de două ore. Virgil Popescu, lider sindical al Federaţiei „Spiru Haret” a arătat că „doar cei de la IŞJ Timiş ar fi dorit ca greva să dureze doar două ore”. „Noi nu vrem să obstrucţionăm acţiunile de protest ale sindicaliştilor, dar legea prevedea faptul că o grevă începe cu una de avertisment de două ore. Dacă liderii de sindicat şi profesorii participanţi la aceste acţiuni au decis ca ea să fie de o zi, noi nu le putem interzice”, a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Timiş. În 10 noimebrie, dascălii din federaţia „Spiru Haret” vor fi la clase, în schimb cei din FEN vor intra în grevă de avertisment, de data aceasta chiar pentru două ore, între 12.00 şi 14.00.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor