Dacii si romanii se vor bate sambata in localitatea Covaci

2Comentarii
Dacii si romanii se vor bate sambata in localitatea Covaci
Luptele purtate de daci şi romani vor prinde din nou viaţă sâmbătă, 2 octombrie, în localitatea timişeană Covaci. La doar un sfert de oră de mers cu maşina, timişorenii pot lua o gură de aer curat, se pot simţi bine şi, în plus, pot descoperi cultura, costumele sau armele dacilor.

Pentru al doilea an consecutiv, pe terenul de fotbal pe care a activat fosta echipă de Divizia B Fortuna va avea loc Festivalul Dacii Liberi.

Punctul de atracţie al acţiunii, care va debuta la orele 11 şi se va încheia târziu în noapte, va fi simularea unei bătălii între daci şi romani, croită cu personaje şi arme reale. De la ora 17, este programată o demonstraţie de luptă organizată de asociaţia Terra Dacica Aeterna din Cluj. „Este o asociaţie din Cluj care realizează asemenea acţiuni demonstrative. La Festivalul Dacii Liberi întreaga desfăşurare va dura mai mult de două ore, va debuta prin prezentarea portului şi a echipamentului militar: scuturi, săbii, suliţe. Va urma o luptă „pe bune”, cele două tabere se vor bate cu săbiile, ulterior romanii vor trage cu săgeţi spre baloţi de paie”, ne-a declarat Octavian Stăncioiu, principalul organizator şi sufletul evenimentului.

Trebuie spus că membrii asociaţiei clujene sunt marea majoritate studenţi sau profesori în viaţa de zi cu zi. Organizaţia şi demonstraţiile realizate sunt extrem de apreciate, se pare mai ales în străinătate. „Iniţial am vrut să facem acest festival în mai, nu am putut din cauză că membrii Terra Dacica au participat la un festival la Roma. Ulterior au luat parte la o acţiune similară în Ungaria. A venit perioada vacanţelor şi cea a examenelor. Majoritatea luptătorilor sunt studenţi, conducătorul grupului este profesor universitar de istorie la Cluj. După vacanţă au venit restanţele la examene şi cum festival dacic fără daci nu se putea, am ajuns cu evenimentul în luna octombrie”, ne-a mai declarat Stăncioiu.

Programul zilei va debuta cu un turneu de fotbal în care vor juca patru echipe, din Sânandrei, Carani, Dumbrăviţa şi Covaci. Un alt punct atractiv al zilei va fi concursul Tarabostes unde participanţii vor avea de aruncat suliţa şi bolovanii, vor avea de făcut flotări, alergări sau de tras frânghia. După un concert de muzică pop susţinut de Andrei Păunescu împreună cu trupa Totuşi, membri ai Cenaclului Flacăra, Bucureşti, respectiv de Valentin Moldovan (Baia Mare), va urma punctul culminant al serii. Acesta va avea loc în jurul orelor 22 atunci când va fi aprins un rug al lui Zamolxes, o acţiune mult mai “dacică” decât un banal foc de artificii.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor