Curte in paragina si pericol de inundatie. Restaurarea Palatului Baroc, inceputa in anii 80, inca nu e gata

De Dariana Bratu
1Comentariu
Curte in paragina si pericol de inundatie. Restaurarea Palatului Baroc, inceputa in anii 80, inca nu e gata
© Foto: arhiva
Timişorenii care au trecut pe la Muzeul de Artă din Timişoara, găzduit în Palatul Baroc din Piaţa Unirii, au putut să se bucure de expoziţii spectaculoase. Aici au fost admirate lucrări ale lui Dali, van Gogh şi nu numai. Totuşi, chiar dacă din punct de vedere artistic muzeul nu are lipsuri, există probleme serioase. Concret, reabilitarea Palatului Baroc este nefinalizată de mai bine de 25 de ani. Astfel, clădirea riscă să se inunde, iar curtea interioară este o ruină.

Restaurarea Palatului Baroc a început la finalul anilor 80, iar în anii care au trecut de atunci s-au mai realizat diferite lucrări. Totuşi, de ani buni, mai precis din 2011, nu s-a mai lucrat nimic, iar atât conducerea Muzeului de Artă, cât şi a Consiliului Judeţean Timiş, instituţie în subordinea căreia se află Palatul Baroc, nu au posibilitatea să intervină. Motivul? Cu ani în urmă Ministerul Culturii a semnat un contract prin care s-a angajat să facă întreacă restaurare a clădirii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Astfel, din cauză că există deja un contract în vigoare, Consiliul Judeţean Timiş nu poate să propună un proiect pentru o lucrare care, teoretic, este în desfăşurare.

„Noi am făcut solicitări în toate direcţiile. Eu am cerut inclusiv la Ministerul Culturii, iar toată povestea depinde de minister. Este investiţia ministerului, este o chestiune de patrimoniu de gradul zero. E responsabilitatea lor şi tine de posibilitatea lor de a finanţa partea care nu a fost făcută. Proiectul a fost făcut pe bucăţi. Întâi trebuie făcut proiectul arhitectului şi apoi ar putea să se înceapă lucrările. Până acum a lucrat Castrum Tim, iar ei mai primesc sume modice, sume mici, cu care mai pun câte-o uşă. Problema mare este cu restaurarea curţii şi a clădirii. Curtea nu are canalizare, ceea ce înseamnă că există risc de inundaţie”, a explicat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timişoara.

De asemenea, Roxana Iliescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, susţine că situaţia este foarte complicată şi speră ca Ministerul Culturii să ia o decizie rapid în ceea ce priveşte problema Palatului Baroc.

„Totul a plecat de la accesarea de fonduri europene pentru a continua lucrările. Am avut o discuţie cu domnul Neumman şi cu constructorul şi într-adevăr există un contract cadru cu Ministerul Culturii. În baza contractului s-a semnat un protocol, un protocol care a avut la bază un proiect semnat şi asumat pentru toata clădirea de către arhitectul Sturdza. Ei au prevăzut finalizarea lucrărilor etapizat. Este adevărat că parte din cota respectivă a fost asumată de CJ, adică Consiliul Judeţean Timiş a venit cu o cofinanţare a lucrărilor executate. Problema e că de trei ani nu se mai întâmplă nimic. Constructorul are de recuperat bani de la Ministerul Culturii. Totul este absolut blocat pentru că acest constructor nu poate continua când nu şi-a primit banii”, a explicat Roxana Iliescu.

Mai mult, Consiliul Judeţean Timiş nu are posibilitatea să intervină şi să termine lucrarea, potrivit conducerii instituției.

„Colac peste pupăză nici noi nu putem să intervenim până nu se clarifică situaţia juridică deja existentă. Nu putem să depunem un proiect pentru nişte lucrări care teoretic sunt în desfăşurare. (…) Am fost la Ministerul Culturii şi urmează să mai am o întâlnire acolo săptămâna viitoare. Vrem să clarificăm situaţia şi să vedem dacă reprezentanţii ministerului merg mai departe pe protocol şi finanţează în continuare şi venim şi noi (n.r. – Consiliul Judeţean Timiş) plătitori sau să rezilieze contractul şi accesăm noi fonduri europene sau folosim fonduri din bugetul CJ”, a mai spus vicepreşedintele CJ Timiş.

Din păcate, situaţia nu suportă prea multă amânare, pentru că imobilul este în pericol tot mai mare de degradare.

„Mai sunt şi naivi care se gândesc şi la binele acestui oraş. Noi am făcut demersuri cu CJ Timiş, cu Direcţia de Patrimoniu, am făcut adrese şi cu ADETIM, am făcut adrese către ministerul culturii în care am explicat toate neajunsurile pe care le avem. Suntem un oraş care nu are nici un muzeu bine pus la punct. Ei bine, în 2021 trebuie să avem toate muzeele puse la pun, ba mai mult trebuie să avem şi un Muzeul al Revoluţiei Române. În fiecare an se dădea câte o sumă cu care se putea lucra şi din 2012 s-a întrerupt. Sunt sume foarte mici. iar întreţinerea o face CJ prin intermediul nostru. Sunt riscuri mari. Arhitectul a venit şi a fotografiat, a lăsat un întreg document în care spune ce lipseşte. Sunt riscuri de inundaţie în pivniţă, riscuri în ceea ce priveşte ţigla de pe acoperiş. Curtea din spate este o ruină. Sigur este foarte încurcat pentru că sunt contracte care trebuie respectate. Nici noi, nici Consiliul Judeţean nu avem ce sa facem pentru că fiind contractate de minister nu putem să ne atingem de aceste lucrări. Nu este în mana consiliului. Depinde de politicile naţionale”, a mai declarat Victor Neuman.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor